2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A középfokú agrárszakképzés visszaállítását tervezik

2014. február 11. kedd, 17:06
Címkék:

Zala megye mezőgazdaságának fejlesztése, az ágazat munkahelyteremtő képességének erősítése témakörében rendezte meg soron következő konferenciáját a Széchenyi Programiroda Zalaszentgróton az ÁROP Megyei Tervezés Koordinációja projekt keretében., a közelmúltban.

Konferencia a mezőgazdaságról és munkahelyteremtésről

A rendezvényen Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a Zala megye gazdaságfejlesztési irányai címmel tartott előadást. Érdeklődésünkre elmondta, az új uniós pénzügyi ciklusban két operatív program is foglalkozik majd a vidékfejlesztéssel, és mindkettőben jelentős lesz a megyei önkormányzat szerepe. Szorgalmazni kívánják többek között a helyi termék előállítását, melyhez a vidékfejlesztési program kiírásai nyújtanak támogatást, a területi operatív programban pedig ehhez kapcsolódóan infrastrukturális fejlesztésekre, például kisebb helyitermék-piacok kialakítására lesz lehetőség. A helyitermék-előállítás ösztönzésének munkahelyteremtő vonzata is van, mint amilyen célt a megye mezőgazdaságának fejlesztése során is elvárnak.

A megyei önkormányzat ehhez úgy tud hozzájárulni, hogy erősíti a képzést. Az elnök ezzel kapcsolatban kifejtette, jelenleg az agráriumban vagy nagyon magas, vagy nagyon alacsony iskolai végzettségűek dolgoznak. Éppen ezért vissza szeretnék állítani a középfokú agrárszakképzést, ami például a keszthelyi Nagyváthy szakközépiskolában zajlott, és ami tulajdonképpen érdeklődés hiányában szűnt meg. Mint fogalmazott, ez nem megy máról holnapra, a fiatalokat meg kell győzni, és olyan szakokat is kínálni számukra, mint a lovas, vagy gyógynövény-termesztő képzés. A megfelelő szakképesítés egyértelműen előny a munkapiacon, ezt statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen sokkal több munkanélküli az alacsony végzettségűek között.

Beszélt arról is, hogy a konferenciának azért tartották Zalaszentgróton, mert errefelé sokan élnek a mezőgazdaságból. Hozzátette, a Start munkaprogramnak köszönhetően kedvezőbben alakultak a foglalkoztatottsági adatok a térségben.

Kiemelte, a hévízi központtal tervezett rekreációs központ, valamint a zalacsányi turisztikai fejlesztés hatásai a mezőgazdasági termelők számára sem elhanyagolhatóak, ez is szükségessé teszi az agrárium és a munkaerőpiac fejlesztését a megyében.

Manninger Jenő végül felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzat döntött arról, hogy támogatást nyújt az adósságkonszolidációban nem résztvevő, 2000 fő alatti településeknek. Ez az intézkedés Zalában 136 települést érint, melyek nem adósodtak el. A támogatás mértéke 1,5 milliótól 20 millió forintig terjed. Az igénybe vehető összeg első felét március 31-ig kapják meg a települések arra a fejlesztési célra, melyet a mellékelendő adatlapon megjelöltek. A pontos részleteket egy hamarosan megjelenő belügyminisztériumi rendelet tartalmazza majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK