2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokért

2014. január 29. szerda, 16:50
Címkék:

A helyi gazdaságfejlesztésben mindenképpen ki kell használni azt az előnyt, ami a két ország szomszédos földrajzi fekvésében rejlik – hangsúlyozta Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyar nagykövete előadásában Zalaegerszegen, az "Üzleti, vállalkozói környezet Szlovéniában és Magyarországon" című, kétnyelvű gazdasági kiadvány hivatalos bemutatóján.

szloven kiadvanyaMagyar–szlovén üzleti kiadvány jelent meg

A nagykövet hozzátette, Magyarország Szlovénia számára nemcsak jó szomszéd, hanem fontos gazdasági partner is. A két ország közötti jó közlekedési infrastruktúra, a nemzetközi vállalatok jelenléte Magyarországon, a szoros határon átnyúló együttműködések egyaránt magyar piaci előnyöket jelentenek a szlovén gazdaság számára. Mint fogalmazott, a most megjelent kiadványnak nagy szerepe lehet abban, hogy a vállalkozások jobban megismerjék egymás gazdasági környezetét, és könnyebben találnak újabb lehetőségeket az együttműködésre.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára köszöntőjében elmondta, a folyamatosan szűkülő belföldi kereslet abba az irányba tereli a magyar vállalkozásokat, hogy külső piacokat keressenek. Ennek egyik iránya Szlovénia lehet. A gazdasági és üzleti partnerek megtalálásában a 2012-ben létrehozott Kárpát Régió Üzleti Hálózat is segíthet, mely öt szomszédos országban 12 településen rendelkezik képviselettel, Szlovéniában Lendván.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke érdeklődésünkre elmondta, információik szerint jelenleg 20–30 zalai cég rendelkezik szlovén üzleti kapcsolattal. Az utóbbi egy-két évben kölcsönösen növekedett az érdeklődés a határ két oldalán, s egyre gyakoribb, hogy szlovén vállalkozások keresnek Zalában gazdasági kapcsolatokat főleg az építőipar, valamint a kereskedelem és a gépipar területén.

szloven kiadvanya1

Balogh Géza, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Szlovén Tagozatának elnöke mutatta be a kétnyelvű kiadványt, mely fontos információkat nyújt a vállalkozásoknak arról, hogy milyen feltételekkel tudnak céget alapítani Szlovéniában, illetve Magyarországon. Beszélt arról is, hogy 2010 óta dinamikus növekedés következett be a két ország közötti árumozgásban. Az export-import forgalom tavaly elérte az 1,5-1,7 milliárd eurót, ebből a Muravidék 575 millió euróval vesz részt.

A könyvbemutatón a már üzleti kapcsolattal rendelkező vállalkozások is bemutatkoztak. Péntek Károly, egy zalaegerszegi nyílászárókat forgalmazó cég ügyvezetője elmondta, először itthonról próbáltak értékesíteni, de ez nem hozott eredményt, hiába volt olcsóbb a termék. Ezért 2009-ben alapítottak egy céget Szlovéniában, onnantól kezdve megnyíltak a "zárt kapuk", s ma már egész Szlovénia területén tudnak értékesíteni.

A rendezvényen részt vett Vigh László, országgyűlési képviselő és Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK