2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A 300 közül 100 új munkahely

2015. január 27. kedd, 17:51
Címkék:

Magyarország és Németország gazdasági együttműködése kiemelt jelentőségű, eredményessége alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét – fogalmazott Szijjártó Péter a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 4,5 milliárd forintos zöldmezős beruházásának alapkőletételi ünnepségén, Zalaegerszegen.

edelmann1

Az Edelmann 4,5 milliárd forintos zöldmezős beruházása Zalaegerszegen

A külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte, Magyarország a győztesek közé akar tartozni a világ gazdasági és politikai folyamatainak során. Ennek érdekében az ország valamennyi nagyrendszerét átszervezték a közelmúltban, emellett egy teljesen új külpolitikai és külgazdasági stratégiát határoztak meg, melynek fő fókuszában a gazdasági azon belül is a külgazdasági érdekek érvényesítése áll.

– 2015 is az új kihívások esztendeje lesz, ezért 2015-ben is minden meg kell tennünk azért, hogy külgazdasági aktivitásunk rendkívül magas hőfokon égjen. Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy a magyar modell igenis működik. Magyarország ugyanis bebizonyította – és ezzel zárójelbe tett egy korábbi gazdaságpolitikai dogmát – hogy igenis lehetséges egyszerre gazdasági növekedést produkálni, új munkahelyeket teremteni, közben pedig fegyelmezett költségvetési gazdálkodást folytatni, csökkenteni az államadóságot, és három százalékos szint alatt tartani a költségvetés hiányát – fejtette ki.

edelmann3

Szijjártó Péter hozzátette, 22 éves rekordot megdöntve ma már 4,2 millióan dolgoznak Magyarországon, az elmúlt egy évben 160 ezren találtak a versenyszférában új munkahelyet, és 2014 február óta Magyarországon csökkent a leggyorsabb ütemben a munkanélküliség az Európai Unióban. 2015 immár a harmadik év lesz, amikor gazdasági növekedést tudnak felmutatni. Ehhez, mint mondta, nem csak az adórendszert, de az oktatási, szakképzési és munkajogi rendszert is jelentősen átszervezték, hogy "Magyarországot a szikla széléről elvezessük oda, hogy ma már az Európai Unió egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával rendelkezzen".

Szijjártó Péter továbbá kiemelte: Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, egyben a legnagyobb befektetője. Az elmúlt év első 10 hónapjában a magyar–német kereskedelmi forgalom közel kilenc százalékkal növekedett. Jelenleg hatezer német vállalat 300 ezernél is több munkahelyet tart fenn az országban. Ezt a folyamatot erősíti a zalaegerszegi beruházás. A német Edelmann csoport 4,5 milliárd forintos költséggel építi fel 12 ezer négyzetméteres, melynek révén 100 új munkahelyet teremt. A fejlesztéshez a magyar kormány 500 millió forintos uniós forrást biztosít.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Zala megyében az elmúlt időszak alatt 2,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, és 2014-ben 30 százalékkal bővülve csaknem 35 milliárd forintos beruházás valósult meg a megyei cégek által.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a jubileumi esztendőben kerül sor az alapkőletételre, remélhetőleg az avatásra is, hiszen Zalaegerszeg éppen 130 évvel ezelőtt, 1885-ben lett rendezett tanácsú, mai fogalmainkkal élve megyei jogú város.

edelmann5

– Az Edelmann konszern északi ipari parkban megvalósuló 4,5 milliárd forintos beruházása 14 évre visszamenőleg, 2001 óta a térség legnagyobb ipari fejlesztése. A 12 ezer négyzetméteres csarnokban 300 ember fog dolgozni, ebből 100 új munkatárs lesz. Mindez jelentősen hozzájárul városunk pozíciójának javulásához. Magyarország kormánya meghirdette, hogy hazánk megújulásához az új munkahelyeken keresztül vezet az út és ez igaz Zalaegerszeg megújulására is! Önkormányzatunk legfőbb feladata a következő években a helyi gazdaság fejlesztése, a vállalkozások segítése, a meglévő munkahelyek megtartása és új munkahelyek teremtése lesz. A 2014–2020-as uniós ciklusban a települési operatív program keretében 11,2 milliárd forint áll majd rendelkezésünkre, melynek legnagyobb részét gazdaságfejlesztésre kívánjuk fordítani. Mivel itt, az északi ipari parkban lassan elfogynak a telkek, újabb lehetőségeket kell biztosítanunk. Ezért a terveink között szerepel egy Gépipari és Mechatronikai Park kialakítása, Logisztikai Kiválósági Központ megalapítása, Zalaszentivánnal közösen az északi ipari vasúti vágány bekötése, valamint újabb telkek közművesítése és útcsatlakozásának biztosítása.

Az Edelmann beruházásával párhuzamosan már zajlanak a munkálatok a déli ipari parkban, ahol az osztrák ADA cég épít egymilliárd forintos beruházással matracüzemet, ugyancsak 100 új munkahelyet teremtve. A Flextronicsnál pedig 600 fős bővítés zajlik. Több kisebb fejlesztéssel is számolva reális esélyünk van ezer új munkahely létrehozására Zalaegerszegen – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester.

edelmann4

Dierk Schröder, az Edelmann konszern ügyvezetője köszöntőjében elmondta, az egykori Zalai Nyomdát, mint Magyarország második legnagyobb nyomdaipari cégét, 2010-ben vásárolták meg. A zalaegerszegi beruházás a konszern csúcsfejlesztéseként jön létre, a korábbinál kétszer nagyobb területű gyárban 2016-ban indul meg a termelés. Szólt arról is, hogy a világ vezető kozmetikai, gyógyszer- és édesipari vállalatai számára csomagolóanyagokat gyártó cégcsoportjuk 2200 dolgozót foglalkoztat. 2013-ban 233 milliárd eurós forgalmat értek el, melynek 55,4 százalékát a nem németországi érdekeltségek adták.

edelmann2

Klaus Riedel, a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetségének követe köszöntő levelében többek között arról írt, hogy a modern csomagolás növeli a termékek tartósságát, minőségét, formájukkal vásárlásra biztatnak. A csomagolás ennél fogva átmenetet képez a gyártó és vásárló között, ezért a funkcionalitás, a kinézet, a dizájn és tartósság szempontjából állandóan új kihívásoknak kell megfelelni. Az Edelmann konszern teljesíti ezt az elvárását, amit piaci sikerei is bizonyítanak hosszú évek óta, a zalaegerszegi fejlesztés ennek a sikernek egyik igen fontos állomása lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK