2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

748 millió forint a zalaegerszegi felsőoktatásnak

2013. április 03. szerda, 18:18
Címkék:

Az elmúlt év végén a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Zalaegerszeg, Szombathely és Szentgotthárd részvételével az Opel fejlesztésére létrehozott Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. A központ "humán lábának" (oktatás, képzés, kutatásfejlesztés, innováció) biztosítására a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények közös pályázatot nyújtottak be.

Pályázati siker, jövőépítés

A Széchenyi-terv keretében elnyert támogatás összege mintegy 748 millió 335 ezer forint, amely 100 százalékos támogatás, önrészre nincsen szükség. Ez siker hosszú távra stabilizálja és meghatározza Zalaegerszeg felsőoktatásának működését és fejlesztését, különös tekintettel a 2002-ben elindult műszaki felsőoktatásra, a mechatronikai mérnöki képzésre. A pályázati sikerről sajtótájékoztató keretében számoltak be a városházán. Az eseményen Gyutai Csaba polgármester és Balaicz Zoltán alpolgármester mellett részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, a Nyugat-magyarországi Egyetem (mint konzorciumvezető) képviseletében prof. dr. Faragó Sándor rektor, prof. dr. Jereb László dékán, prof. dr. Varga Mihály intézetigazgató és dr. Németh Árpád képzési igazgató vett részt. A konzorcium tagjaként volt jelen a Budapesti Gazdasági Főiskola képviseletében dr. Ferkelt Balázs rektor-helyettes és dr. habil Solt Katalin a zalaegerszegi kar dékánja. A Pécsi Tudományegyetem képviseletében dr. Csidei Irén, az egészségtudományi kar helyi képzési központjának igazgatója, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatási Közalapítvány képviseletében Nagy András elnök és Szuper Ildikó igazgató, míg a Pannon Technológiai Centrumot dr. Háry András igazgató képviselte. A program projektvezetője Jurits János, aki korábban a Flextronics fejlesztési igazgatója volt és hat évig a ZFOK elnöke.

Balaicz Zoltán utalt arra, hogy a zalaegerszegi műszaki felsőoktatás 2002-ben indult el, gépészmérnöki szakon két szakiránnyal, a gyártástechnológiával és az informatikával, mivel jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozott a megyében és a régióban működő gépipari, elektronikai és mechatronikai cégek részéről. 2004-ben elindult a mechatronikai szakirány is. 2006-tól pedig mechatronikai mérnöki BSc szakon folyik az oktatás. 2010-ben a BME-től a Nyugat-magyarországi Egyetem vette át a képzést, létrehozva a Gépészeti és Mechatronikai Intézetet valamint a Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Központot. 2011-ben a nappali tagozat mellett elindult a levelező tagozat is.

Gyutai Csaba arról szólt, hogy a zalaegerszegi felsőoktatás történetében elnyert és megvalósított három legnagyobb projekt közül a most nyertes áll a második helyen. Reményét fejezte ki, hogy az elnyert pályázattal tovább erősödik a műszaki felsőoktatás a városban, és új kutatási-fejlesztési tevékenységet is el tudnak indítani. "A jövőbelátás szép példájának vagyunk tanúi", fogalmazott a polgármester, hozzátéve: bízik abban, hogy piaci és foglalkoztatási hozadéka is lesz a nyertes pályázatnak.

"Jövőépítésről beszélhetünk" - ezt már dr. Faragó Sándor említette, részletezve, mit is jelent számukra a pályázati támogatás, milyen képzési fejlesztési elképzeléseik vannak, és ez hogyan hat majd a munkaerőpiacra. A BGF részéről dr. Ferkelt Balázs, a PTE ETK képviseletében pedig dr. Csidei Irén beszélt a projekt adta lehetőségeikről, terveikről. Végül Vigh László felidézte, hogy a kormány a közelmúltban több alkalommal is támogatta a várost, legutóbb 1,5 milliárd adósságállományt vállalt át. Szólt Zalaegerszeg gazdasági eredményeiről, és mint fogalmazott, bízik abban, hogy a magas szintű műszaki képzés segíteni fogja a megye és a térség gazdaságát.

Az elnyert támogatási összegből a NYME 408 millió forintot kap, a BGF zalaegerszegi kara 140 milliót, a PTE Egészségtudományi kar zalaegerszegi képzési központja 88 milliót, a Zalaegerszeg Felsőfokú Közalapítvány 20 milliót a Pannon Technológiai Centrum pedig 92 millió forinthoz jut.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK