2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zala az egyik legbiztonságosabb megye

2013. február 22. péntek, 16:47
Címkék:

Zalában 2012-ben 9836 bűncselekmény vált ismertté, ami 2012-hez képest 12 százalékos csökkenést jelent. A számokat tekintve Zala a négy legalacsonyabb bűncselekményszámmal bíró megyék között helyezkedik el, csak Nógrád, Vas és Tolna előzi meg – hangzott el a megyei rendőrfőkapitány tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján.

fulop valter2012-ben 12 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a megyében 

Dr. Fülöp Valter hozzáfűzte, minden itt lakót megnyugvással tölthet el az, hogy Zala az egyik legbiztonságosabb megye az országban. A rendőr-főkapitány emlékeztetett arra, hogy 2012. szeptember elsején, mikor is kinevezték a megye élére, egy kiegyensúlyozottan működő rendőr-főkapitányságot vett át, ami miatt köszönet illeti elődeit. "Minden siker titka az, hogy jobbat csináljunk, mint ami épp csak elég jó." Mint fogalmazott: ezzel a mottóval állt neki a munkának, és kollégáit is arra kérte, mindenki saját magának helyezze magasabbra a lécet. Az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy a zalai rendőrök jól teljesítették ezt az elvárást, hangsúlyozta.

Zalában 2011-ben 11148, míg 2012-ben 9836 bűncselekmény vált ismertté. A közel tízezer bűncselekmény 52 százalékát vagyon, 28 százalékát közrend ellen követték el. Mindkét bűnözési típus nagymértékben befolyásolja az emberek szubjektív biztonságérzetét. 2013-ban éppen ezért még nagyobb figyelmet szentelnek erre. Mint fogalmazott, munkájukban fontos célkitűzés, hogy a vagyonelleni bűncselekmények áldozatainak kára megtérüljön. Az elmúlt évben 294 millió forintot sikerült visszajuttatni a jogos tulajdonosoknak, mellyel a harmadik helyet érték el az országos összesítésben.

A 2012-ben ismertté vált bűncselekményeket 2597-en követték el, közülük 1309 fő volt helyi lakos. Figyelmeztető jel, hogy tíz százalékkal nőtt a fiatalkorú elkövetők száma. A bűnmegelőzés éppen ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek, felvilágosító órákat tartanak az iskolában. Másik kiemelt célcsoport az idős korosztály. A rendőrfőkapitány ennek kapcsán megemlítette az áldozattá válás elkerülése érdekében indított Hetvenkedő hatvanasok vetélkedősorozatot, amit idén is megrendeznek.

Az elmúlt év súlyosabb bűntettei közül kiemelte a kábítószeres bűncselekményt; az elkövetőnél 12 kilogramm saját termesztésű marihuánát találtak. 2012-ben nem történt emberölés Zalában A januári nagykanizsai emberöléssel kapcsolatban megjegyezte: a rendőrség 48 órán belül elkapta a tettest.

Zala megyében az elmúlt évben hat százalékkal kevesebb sérüléses és halálos közúti baleset történt 2011-hez képest. Három esetben gázoltak el úton fekvő embert. Mint mondta, szinte kivédhetetlen az ilyen gázolás, főleg éjszaka. Polgármesterekkel beszéltek arról, hogy hívják fel a környezetükben élők figyelmét erre a veszélyre.

A rendőrfőkapitány végül köszönetét fejezte ki a társszervezeteknek: munkájuk hozzájárult eredményességükhöz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK