2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tovább nőtt a bűncselekmények száma

2012. június 27. szerda, 06:50
Címkék:

A létbizonytalanság és a szociális feszültségek fokozódása miatt a zalaegerszegi térségben is jobban romlott az állampolgárok biztonságérzete, mint azt a bűnözés terjedelme, vagy intenzitása indokolná - áll a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság múlt évet összegző beszámolójában, melyet legutóbbi ülésén tárgyalt a város közgyűlése. A Prok József rendőr alezredes, kapitányságvezető által jegyzett írásos anyag szerint "nőtt a hajléktalan, antiszociális személyek száma, akik körében tetten érhető a megélhetési célú bűnözés és garázdaság.

Zalaegerszeg közbiztonságának helyzetéről, a feladatokról

Érzékelhető a fiatalok körében az agresszivitás fokozódása az iskolák falain belül, de azon kívül is. Ez egyértelműen összefüggésbe hozható a családi kapcsolatok lazulásával, a családon belüli erőszak térnyerésével." Az év folyamán a nyomozás eredményességi mutatója 39,8 százalékról 32,8 százalékra csökkent, ennek ellenére a rendőrkapitányság reagáló képességét fenntartotta. Ugyan a gyalogos szolgálatellátást nem tudták növelni, de pozitív volt a város közbiztonságára a korábban bevezetett kerékpáros szolgálati forma további működtetése, valamint a közterület-felügyelőkkel és a polgárőrökkel teljesített közös szolgálat.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt három évben nőtt a bűncselekmények száma. Míg 2009-ben 2 ezer 696, 2011-ben 4 ezer 291 jogsértést regisztráltak. A bűncselekmények közel 80 százalékát Zalaegerszeg város területén követték el. A vagyon elleni deliktumok teszik ki az összes bűncselekmény mintegy 50 százalékát. A személy elleni jogsértések az elmúlt években kisebb mértékű emelkedést mutatnak, ugyanakkor a közrend elleni bűncselekmények számában ugrásszerű emelkedést regisztráltak. Drasztikus az emelkedés például az okirattal való visszaélés területén, az esetek száma megkétszereződött. Folyamatos emelkedés tapasztalható a lopások számában, ezek döntő részét alkalmi lopások teszik ki. A "slágercikk" a mobiltelefon, amely a lopások egyharmadát adják, és az elkövetők, valamint a sértettek is többnyire fiatalok.

betor

A betöréses lopások helyszíneinek jelentős részét a közös tárolók, alagsori pincék, garázsok, lakások, üzletek teszik ki. A lakásbetörések több mint felét Zalaegerszegen követik el, 2011-ben a 134 lakásbetörésből 69 történt a zalai megyeszékhelyen. A múlt évben 14 személyt vettek őrizetbe betöréses lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendőrkapitányság illetékességi területén 5 darab nagy értékű személygépkocsi-lopás történt, ebből két esetben tudták bizonyítani, hogy az ügyekben biztosítási csalás történt a tulajdonosok részéről.

A bűncselekményi struktúrát és dinamikát alapvetően Zalaegerszeg bűnügyi helyzete, fertőzöttsége határozza meg a kapitányság illetékességi területén a regisztrált bűncselekmények száma 2010-hez képest 20,7 százalékkal nőtt.

A rendőrkapitányság leterheltsége 2011-ben tovább emelkedett az előkészítő eljárások lefolytatása következményeként. A közrendvédelmi osztályok az értékelt időszakban 442 darab előkészítő eljárás elrendelésére került sor. Ebből 349 megszüntetésre került, mivel az elkövető kiléte nem volt megállapítható, ugyanakkor 93 darabot küldtek tovább bíróságra, a szabálysértési eljárás lefolytatása érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK