2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lecsaptak a bűnszervezetekre

2012. február 28. kedd, 18:32
Címkék:

A Nyugat-dunántúli régió pénzügyi nyomozói 2011-ben kétszer annyi bűncselekményt derítettek fel, mint 2010-ben, ráadásul ötször több bűnös vagyont sikerült a bűncselekmények elkövetőitől elvonniuk.

Csapás a gazdasági bűnözésre

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának tájékoztatása szerint az elkövetők összesen 10 milliárd 270 millió forint kárt okoztak és ez, az úgynevezett felderítési érték nagyjából a duplája az előző évinek. Az elkövetők okozta kár egyötöde, pontosan 2 milliárd 56 millió forint megtérült, ami azt jelenti, hogy 2010-ben visszaszerzett vagyon ötszörösét biztosították 2011-ben a régió pénzügyi nyomozói.

A 2011-es év eredményei egyértelműen igazolják, hogy az adóellenőrök, a vám és jövedéki szakemberek, valamint a pénzügyi nyomozók együttműködése komoly csapást jelent a gazdasági szférában működő bűnszervezetekre.

A régió két bűnszervezetét, egy abdai székhelyű, jól szervezett élelmiszeripari termékeket körbeszámlázó társaságot, illetve egy zalai számlagyárat is sikerült felszámolni úgy, hogy a szakterületek összhangja jelentősen felgyorsította a nyomozást. Előbbi milliárdos, utóbbi több százmilliós nagyságrendű kárt okozott az állami költségvetésnek.

A tavaly befejezett majdnem ezer ügyből 410 vádemelési javaslat született, vagyis az elkövetőknek a bíróság előtt kell felelniük tetteikért. Az elmúlt évben, a régióban a leggyakoribb bűncselekmények a következők voltak: számvitel rendjének megsértése, adócsalás/csalás, valamint csődbűncselekmény. A bűnügyi igazgatóság idei évi legfontosabb feladatai között szerepel a költségvetésnek nagy kárt okozó bűncselekmények további felderítése, valamint az ebből szerzett vagyon minél nagyobb arányú felkutatása és a bűnszervezetek felszámolása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK