2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A család bűne?

2013. január 21. hétfő, 20:05
Címkék:

Folytatódik a Mentálhigiénés Esték sorozat Zalaegerszegen. A héten Kisházi Gábor nyugalmazott rendőr alezredes volt a meghívott vendég, aki a fiatalkori bűnözésben a család szerepéről tartott előadást a Család bűne? címmel. Az lesz természetes a gyerek számára, amit a családban lát. Ha csak akkor van élelem, tüzelő, pénz, ha a szülők bűncselekményt követnek el, akkor ez. De az sem jó, ha a jómódú családban nem látja a pénz megszerzést, a háttért, a munkát. Ezek nagyon erős napi hatások, ami ellen sokat segít, de összességében kevés ellensúlyozó erő a szervezett jó program, az értelmes időtöltés. Ez utóbbiakra is egyre kevesebb példa van manapság. Jelentős lehet azonban a kortárssegítők munkája, akik felkészülten tudnak segíteni, ismerik az egyes tettek pontos következményét, vagy akár lelkileg is támogatni tudják a bajba jutott, kiközösített társukat - mondta.

csalad-bune 1

                                                                                                   (Illusztráció)

Kevésbé közismert, hogy a kortárssegítő képzés Zalaegerszegről indult, és ma már országos hálózattal bír. A kezdő csapat oszlopos tagja volt Kisházi Gábor, aki örömmel látta, hogy az egykori diákok közül többen a rendőr pályát választották hivatásul. Szintén nagyon sikeresnek nevezte a nyári, Balaton parti táborokat, ahova visszajártak a középiskolások. Ez utóbbi működését a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg támogatta, melynek célzottságának megszűnte esetleges forráshiányt okozhat az ilyen programokban. Szintén pénzhiány nehezíti az általános iskolás korosztályt segítő D.A.D.A. program bonyolítását, pedig a bűnözés és ezzel együtt a bűnmegelőzési munka is egyre fiatalabb korosztályt érint.

csalad-bune 2

Kisházi Gábor

- Összességében a fiatalkorban elkövetett bűntettek aránya nem változott az összes bűntetthez viszonyítva, persze évenkénti hullámzás lehet. Egyébként is nehéz erről statisztika alapján beszélni, ahogy a bűnmegelőzési munkát sem lehet így módon mérni. Mégis ha visszagondolok a sok sikerre, a lelkes fiatalokra, a közösségépítő programokra, melyből kiemelkedik a Veszélyvágta, akkor tudok sikerről beszélni. Működik tehát, de nagyon nehéz harc.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK