2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

77 millió forint értékben adott el íjakat

2013. április 04. csütörtök, 08:45
Címkék:

Nemzetközi együttműködésnek köszönhetően leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy zalai interneten kereskedőt, aki tömeges mértékben értékesített faragott íjakat, nyilakat. Az eltitkolt bevétel után az adóellenőrök a vizsgált négy éves időszakra 34 millió forint adóhiányt állapítottak meg, amely mellett 33 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot szabtak ki - adta hírül a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

ij

A zalai kereskedő egy német aukciós portálon tömeges mértékben - majdnem négyezer alkalommal - értékesített kézzel faragott íjakat, nyilakat, de bevallásai csak csekély összegű munkaviszonyból származó jövedelemről tanúskodtak. Elismerte az online értékesítést, bizonylatot, dokumentumot az így megszerzett bevételről azonban nem bocsátott az adóhatóság rendelkezésére.

Az adóellenőrök nemzetközi megkereséssel fordultak a honlapot üzemeltető német cég székhelye szerint illetékes adóhatósághoz, amely megküldte adózó elektronikus értékesítésének teljes körű dokumentációját, mely szerint - négy év alatt - mintegy 55 millió forint származott az online értékesítésből. A kereskedő beszállító partnereit nem volt hajlandó megnevezni, vitatta a megküldött dokumentumok hitelességét és a megállapítás volumenét.

A jogsegély keretében bekért külföldi bankszámla forgalma alapján - adózó a német aukciós portálon kívül más csatornákon keresztül is értékesítette áruit - 4 év alatt 77 millió forintnak megfelelő ellenértéket utaltak részére vásárlói.

A vizsgálat a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás mellett az általános forgalmi adó ellenőrzésére is kiterjedt, hiszen az adózó haszonszerzés céljából rendszeresen és üzletszerűen gazdasági tevékenységet végzett, azaz áfaalannyá vált. Mivel az áru elhagyta Magyarország területét, adózó arra hivatkozott, hogy adómentes közösségen belüli értékesítést végzett, de felvetése nem volt megalapozott. A távértékesítésre vonatkozó szabályok szerint magánszemély vásárlók esetében az eladónak az áfát - Németország esetében - évi 100 ezer euro ellenértékig abban a tagállamban kell megfizetni, ahol a termék a feladás időpontjában van, azaz jelen esetben Magyarországon.

Az íjakat, nyilakat értékesítő magánszemély internetes kereskedelmi tevékenységét adószám (közösségi adószám) hiányában végezte. Ebből származó jövedelmeit a vizsgált években adóbevallásában nem tüntette fel, adófizetési kötelezettségének nem tett eleget. Az ellenőrzés 34 millió forint adókülönbözetet állapított meg, amelyhez 33 millió forint adóbírság és késedelmi pótlék társult. Adózó a határozat megállapításai ellen jogorvoslati kérelmet nem terjesztett elő.

Az adó főigazgatóság adócsalás bűntette miatt büntető feljelentést tett, az ügyben jelenleg a pénzügyi nyomozók folytatnak nyomozást.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK