2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zsupi konyhája

2013. január 29. kedd, 18:49
Címkék:

Bevallása szerint 19 évesen még rántottát sem tudott készíteni, ma pedig 14 ezer fős nézettségű az az internetes oldal, ahol lassan profi szintet elért főzőtudományát osztja meg a nyilvánossággal. Célja, a háziasszonyok munkáját segíteni minél több ötlettel. Őt ugyanis sosem kísértette a "mit főzzek ma?" dilemmája. A recepteket kezdők számára is érthetően közli, a magyar családok pénztárcáját elbíró költségvetésnek megfelelően válogatja össze. Többségében saját kreációk az ételek, illetve családból ellesett titkok alapján készülnek.

Médiából a fakanálhoz

Zsuppán Beáta ismert újságíró a közeljövőben pályamódosítással, eztán a szakácsművészetnek szenteli idejét és búcsút mond 21 éves híradós - riporter munkájának.

- A nagymamám és az anyukám nagyon jól főznek, egyik nagynénémnek anno Lacipecsenyéje volt, a másik görög - svéd állampolgárként a nemzetközi konyha ismerője, a fiam szintén vendéglátásban dolgozik és a barátnője is szakács. Teljesen körbevesz tehát ez a szakma, ami még a pályaválasztás idején néha megfordult a fejemben - mondja Zsuppán Beáta, aki több országos és helyi média munkatáras volt évekig, az MTV, az RTL Klub, a Duna TV, a HírTV és Kossuth Rádió, valamint a Zalaegerszegi Városi Televízió tudósítójaként.

zsupi

Zsuppán Beáta

- Több média is foglalkoztatott, rohanós, hosszú napjaid voltak. Mikor fért ebbe bele a főzés?

- Ezt sokan kérdezik, pedig én is mindennap főztem a fiamnak és ma is mindennap főzök a férjemnek. De annak idején akár az egész stábra is szívesen főztem, vagy farsangi főnyeremény tortát sütöttem, munkahelyi ünnepségre vittem a pogácsát, akár 400 - 500 darabos tételt is. Legutóbb a fiamnak a szilveszteri bulira készítettem malac formájú pogácsákat hét és fél óra munkával. Amire a főzés megtanított az a türelem, ami elég ellentétes a korábbi izgágaságommal. Vallom, a főzéshez érdeklődés, figyelem és idő kell. Mert hiába vagyok türelmetlen, ha két óra amíg megkel a tészta.

-  A közösségi oldaladon elég vegyes az étel kínálat. Mi alapján válogatsz?

- Reggel eltervezem mit fogok főzni, amit erősen meghatároz, hogy milyen alapanyagok vannak itthon. De akár egy hétköznapi ételt is szeretek kis ötlettel feldobni. Sok húsos étel receptjét osztom meg, de akad bőven főzelék. A kereativitást leginkább a pogácsáim jelentik, nagyon sokfélét szoktam készíteni. Különleges ételből, ami drága is, csak keveset, így például van egy tintahalas receptem.

- Engem a reggelik sokfélesége lepett meg és nyert meg a további böngészéshez.

- Igyekszem ebben is újítani, a férjemet meglepni, mert én nem szoktam reggelizni.

- Voltál modell, tévés személyiségként is az alakodra ügyelni kellett. Tartasz - e diétát?

- Kilenc évig éltem szénhidrát mentes étrenden. Ma már tudom mennyit ártottam ezzel a szervezetemnek. Ma már erre nem lennék hajlandó, nem vagyok híve az egyoldalú táplálkozásnak. Bár cukorból és lisztből igyekszem keveset enni.

- Akkor reform ételeket ne keresgéljenek az oldaladon?

- Aki kímélőbben étkezik, a köret helyett használhat salátát.

- Mi a kedvenc ételed és mit nem ennél meg?

- A spenótot és apukám körömpörköltjét szeretem.

- Szóval ő is jól főz?

- Igen, ez valami genetikai probléma lehet - teszi hozzá nevetve. - Amit nem ennék meg az a gyors kaják. Már a nevében is bent van, hogy gyors. Gyorsan se rendesen főzni, se rendesen enni nem lehet. A receptjeimre is igaz, hogy egyszerűen, olcsón elkészíthetők, de a gyorsaság nem garantált.

- Hogyan jött ez a közösségi oldal?

- A barátaim ismerik a főztömet és egyikük, ifj. Bánfalvi Péter hozta az ötletet és neki köszönhetem az oldal létrehozását, amihez két héten belül több mint ötszázan csatlakoztak és ez minket is meglepett.

- Egyéb tervek? Szakácskönyv? Főzős műsor?

- Szóba került, hogy zalai, göcseji, hetési ételekből álló könyvet adjunk ki, egyelőre nem valósult meg, de nem tettem le róla. A tévés világnak, mint híradós - riporter búcsút mondtam, főzőműsor, nem tudom. A Paprika Tévének nagy rajongója vagyok, de éppen alternatívaként a mai magyar többség pénztárcájához mért ételeket teszek közzé. Stahl Judittal, akit egyébként jól ismerek, azért szívesen kiállnék egy párbajra - teszi hozzá mosolyogva.

- Hogyan tovább a karriered?

- Hamarosan Ausztriába megyek dolgozni egy panzióba, szakácsként. Nem mondom, hogy nem fájdalmas, hogy több diplomával és kiégési időn túl végzett sajtós múlttal el kell hagynom az országot, a családomat. Majd meglátjuk mit hoz a jövő, egyelőre koncentrálok az új munkára, ami mély víz lesz, hiszen sok órás nyitva tartás mellet nem egy kis családra kell majd főznöm.

- Tapasztalataid a kinti konyhával kapcsolatban?

- Nemcsak Ausztriát ismerem ebből a szempontból, hanem Olaszországot, Görögországot, Svédországot, Marokkót. Ahol megfordultam, bekéretőztem a konyhára, megkérdezni mitől olyan finom az adott étel. S mivel nem konkurenciát láttak bennem, hanem egy érdeklődő turistát, szívesen megosztották az egyszerű titkokat. Köszönet nekik és a magyar szakembereknek, akik tanácsokkal segítenek, vagy elismerik a főztömet. Vadpörkölt főző versenyen különdíjat is kaptam - mondja büszkén. - S ahogy annak idején magam szerettem szerkeszteni a műsort, úgy most magam szeretek főzni. S erre remélem minél több mód lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK