Archivum
Paleo-diéta: a sorsfordító étrend
Egyre több hívet szerez magának a forradalmian új, minden tekintetben tudományosan megalapozott, az ember evolúciójára épülő táplálkozástan. Sokan a természet rendje szerint táplálkozva kívánják megőrizni vagy visszanyerni az egészségüket. A nyugati civilizáció több lépésben hagyta maga mögött a paleolit táplálkozási szisztémát, amihez az évmilliók során adaptálódott.
A földművelés, majd a nagy kalóriájú, finomított élelmiszerek (cukor, fehérliszt, növényi olaj), végül a készételek szorították ki a hagyományos zöldség-gyümölcs-hús alapú táplálkozást.
Ha rekonstruálni tudjuk azt a táplálkozást és életmódot, amelyre mindannyian teremtve vagyunk, akkor újkori betegségeinktől is megszabadulhatunk. Ez a vezérgondolata a még mindig túlságosan újszerűnek tekintett paleolit táplálkozásnak, amiről Ruff Jánosné, a keszthelyi Paleolit Klub vezetője beszélt lapunknak.
- Négy generációs családom összes tagja az új táplálkozási formát követi immár negyedik éve. Bár szakácskönyv még nem volt és az interneten feltalálható információk is szűkösek voltak, de közös családi döntés született: nekivágunk. Férjemnek 25, jómagamnak 15 kilogramm túlsúlytól sikerült megszabadulni viszonylag rövid idő alatt. Nekünk a túlsúlyhoz kapcsolódó több egészségügyi problémát sikerült ledobni, az ismerősi, baráti körünkhöz tartozók, pedig komoly betegségekből is kigyógyultak. Mindannyiunk laboratóriumi leletei, vérképei is egyre jobbak. Tapasztalatból mondom, hogy az új étkezési rendre való áttérés több esetben volt sorsfordító. Akinek az a fő szempont, hogy finomat egyen, annak nem jelent semmiféle lemondást az új rendszerre való átállás. Lemondás csak bizonyos ételekről, de nem az étkek nyújtotta élvezetről van. Ha valaki erősen ragaszkodik, mondjuk a nagyon édes ízhez, az persze lemondásként élheti meg, hogy egy paleo-tortaszelet nem "töményen cukros". Akinek a zsömle evése jelent élvezet, az is csalatkozhat persze a paleoban. Mi, változatosan étkezünk, rendszeresen sütök tortákat és egyéb édességeket. A cukor fogyasztása fönntartja az édesség utáni sóvárgás vágyát. Egy idő után az emberen már nem lesz úrrá az édesség utáni erős vágyakozás. A tortákhoz a minimálisan szükséges nyírfacukron kívül reszelt almával, áztatott mazsolával édesítünk. A paleolit étkezés nem lényegesen drágább a hagyományos ételkészítésnél. Legfeljebb az átállás időszakában kíván az ember több maglisztet, vagy nyírfacukrot. A hüvelyeseket, a krumplit, a rizst, a gabonaféléket, a gabonalisztet, a cukrot, olajat, margarint ügyesen helyettesítjük különféle egészséges élelmiszerrel. A tejtermékek közül a kemény érlelt sajtféléket lehet enni, ha másféle előírt diéta erről másképp nem rendelkezik. A sült és a főtt tojás, a rántotta is része a mindennapi étkezéseknek. Sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Annyiszor eszünk, ahányszor csak éhesek vagyunk, nincs olyan diétás előírás, hogy ennyiszer, vagy annyiszor szabad csak táplálékot magunkhoz venni. A szükséges élelmiszerek majd mindegyikét helyben be tudjuk szerezni.
A paleolit étrend elkezdését követően már rövid idő múlva lehet pozitív változásokat észrevenni a szervezetünkben és a fogyás is megindul néhány hetet követően. Nehézséget talán az jelent, hogy több zöldséget kell tisztítani. Súlyosnak mondott betegség is képes meggyógyulni akár fél év alatt. Kezdetben kihívást jelentett egy sült húsos paradicsomos káposzta elkészítése étolaj és liszt használata nélkül, később a mindennapok rutinja kisegített. Nagyon sok, régebben is fogyasztott ételhez vissza tudtunk térni.
- A lányom már a boltban kaphatónál ízletesebb szaloncukrot képes készíteni. - folytatta. Darált maglisztekből (lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag, mandula, mogyoró, gesztenye) rengetegféle kenyeret készítünk, ki őzgerinc formában, ki tepsiben. Aki nem kényszerül szigorú diétára, az alacsony glikémiás indexű zabpehely lisztet is fogyaszthat. A saját befőzésű kompótokba, befőttekbe, lekvárokba nem teszek sem kristálycukrot, sem tartósítószert, mégis elállnak, és sokáig ízletesek maradnak. Szerintem az igazi paleo-háziasszony nem akar olyan ételeket készíteni, ami olyan mintha ez, vagy az a régi étel-féle lenne. Nem a régi íz világot, hanem az új, még finomabb ízeket kell megtalálni.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Tojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 közöttSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokTöbbször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nincs rá idejeÁprilis 14-től gázvezeték rekonstrukciós munkálatok kezdődnek Zalaegerszegen, a Petőfi utcábanVersíró pályázatot hirdetett a Deák-technikumZalaegerszegi könyvadomány a baróti iskola könyvtáránakA gyülekezés alapjog: Zalaegerszegen is demonstrált a MomentumZajlik a Landorhegyi úton a vízvezeték kiváltása -
rovatunk hírei
Horváth Csongor Gergő kiállítása a Liszt-iskolábanMészi 65 - kiállítás a Gönczi GalériábanBudaházi Tibor jubileumi kiállítása a Göcseji MúzeumbanVárosi Farsang 2025 - ZalaegerszegMágia a műanyag világban - Dana Puhosh tárlataElkezdődik a volt HEMO felújítása„Az én babám lakodalmast játszik” - népviseleti babák kiállításaÉvindító sajtótájékoztató és ajándékozás a levéltárbanTakács Ágnes alkotásaiból nyílt emlékkiállítás Drabik és Drabik top 10
Nagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokA gyülekezés alapjog: Zalaegerszegen is demonstrált a MomentumA fiúk körében is népszerű a fodrászat, főleg a barberkedésHorváth Csongor festményei az internet előtti kort idézikPörgős évadzárót kínál a Hotel MentholÁprilis 14-től gázvezeték rekonstrukciós munkálatok kezdődnek Zalaegerszegen, a Petőfi utcábanSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNémeth Miklós grafikái ihlették a diákok verseitBemutatta Mintha repülnék című kötetét Szálinger BalázsÖsszefogás a barlahidai barokk orgona megmentéséért