Archivum
Mézeskalács: puha és omlós
Közeledik a karácsony, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a következő napokban egyre többen fognak hozzá mézeskalács készítéshez. Sajnos még mindig sokan gondolják azt - nyilván korábbi rossz tapasztalatok miatt -, hogy a mézeskalács csupán dísz; nem lehet megenni. Pedig dehogynem! Igenis létezik finom, omlós, sőt puha mézeskalács, és nem is túl nagy ördöngősség elkészíteni.
Isteneknek felajánlott ajándék
De miért is sütik sokan évezredek óta ezt a kiváló mézes csemegét? A mézeskalács eredetileg isteneknek felajánlott ajándék volt. Változatos alakjával és díszítésével sokféle szimbólumot is megjeleníthet.
A Wikipédia portál szerint a mézeskalács története az ókorig nyúlik vissza. A méz ugyanis hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét.
A méz tehát királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. A 16-17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt.
Mi magyarok, méhész nemzet vagyunk. Magyarország méhészetének írott nyomai is vannak, már a 11. századból. Egy 16. századi irat utal "mézes báb"-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos (vagyis bábos) céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században.
A méz ugyanakkor nagyon drága volt, így csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel a "mézesbábos" céhek míves díszítéseket készítettek rá, így hamar kedvelt ajándékká vált. A Grimm testvérek meséjében, a "Jancsi és Juliskában" szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek változatos jelképrendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács.
A mézeskalácsot többféle módon díszíthetik: tojáshabbal mintákat rajzolnak rá; piros festékkel, ami hagyományos vásári díszítés alapja; folyékony kakaóval, melytől barna lesz; magvakkal, vagy tükörrel.
De mitől lesz hosszú ideig friss, és puha?
Nos, a cukrászok szerint, az első szabály, hogy a tésztát csak annyi ideig kell pihentetni, amennyi idő alatt meghűl (a langyosított méz miatt meleg). Vagyis maximum 1-2 óráig. A szódabikarbóna ugyanis, ahogy folyadék éri, elkezd bomlani, így nem marad puha és levegős a tészta.
A másik titok, hogy nem szabad a lisztet túladagolni. Ragacsosnak tűnik, amikor összekeverjük, de amint meghül, könnyen kezelhetővé válik, és a zsírtartalom (margarin, vaj) is segít ebben.
A harmadik, amire mindenképpen ügyeljünk, a sütés ideje. 8 perc általában elég, még frissen sülve puha, hajlítható, világos a tészta, de ha kihűl, akkor pont tökéletes lesz.
A feldíszített mézeskalácsokat aztán célszerű fémdobozban tárolni. Ha nem kap levegőt, akár két hétig is friss és puha mard.
Íme egy kipróbált recept:
Adventi mézeskalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 12,5 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2,5 dkg kakaó
- szegfűszeg
- fahéj
- 10 dkg cukor
A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- Vagy különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák
Elkészítés: A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaót, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Baleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatánFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökHanga a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház idei első újszülöttjeVonat elé hajtott egy autó Zalaegerszegen, az Október 6. térnél -
rovatunk hírei
Iskolatörténeti kiállítás az AdybanMegnyílt az Egerszegi Advent, felkapcsolták a fényeketFragments a Gönczi GalériábanMegújult a Keresztury HázKARNER 70Pálosok - rendtörténeti kiállításAttila örökösei: a hunoktól az Árpád-házigVadpörkölt és Borfesztivál-Jótékonysági főzésFelavatták Szabolcs Péter Diana című szobrátGébArt: Lehota M. János válogatása top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése