2024.11.25., hétfő - KatalinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fesztivál burgonyával és gesztenyével

2013. október 19. szombat, 09:37
Címkék:

Amikor a fákról lehullnak már a levelek, elrepülnek az utolsó költöző madarak is, s beköszönt a vénasszonyok nyara, eljön az adottság ahhoz, hogy a balatoni vendéglátók a mindig vágyott szezonhosszabbításnak teremtsenek lehetőséget vonzó rendezvényekkel.

burggeszt

Ezzel a szándékkal indult útjára Keszthely megújult Fő terén az október derekán első ízben megrendezett két napos Burgonya és Gesztenye Fesztivál, természetesen hagyományt is teremtő céllal. Az ötletet maga a természet adta: hiszen a nyarat az ősszel mi sem kapcsolja jobban össze, mint a legnépszerűbb táplálék és a hasonlóképpen közkedvelt csemege: a burgonya és a gesztenye.

A gasztronómia fontos szereplőinek Keszthelyen való közös ünneplése akár házigazdai elkötelezettséget is jelenthet. A magyar burgonyafajták léte a georgikoni nemesítő műhelynek köszönhető. A gesztenyének ugyan inkább csak a vad változata kötődik a várostörténethez, ám sehol nincs olyan októberi fesztivál, ahol ne kínálnák a különleges illatú, langymelegével is jóleső finom sültgesztenyét. Miután immár elmúltak a hagyományos szüretünnepi programok, itt van tehát az ősz hozta újabb kulináris élvezetek ideje.

A fesztivál alkalmi színpadán peregtek a hangulatemelő kulturális bemutatók kicsik és nagyok szereplésével. Énekelt a gyenesdiási Napsugár gyermekcsoport, táncoltak a Goldmark Károly Művelődési Központ mozgásművészeti kurzusának tagjai, bemutatót tartott a Dalos Kedvűek Klubja, volt bábszínházi előadás, rajzverseny, a Kreatív Kuckó pedig az alkotni vágyókat várta. Szerepeltek a vonyarcvashegyi mazsorettek, a gyenesdiási általános iskola néptáncos és népdalénekes diákjai, a keszthelyi Csány-iskolások. Színpadra lépett a ReziDance, bemutatót tartott a hévízi White Horse rock and roll csoport. A sztárfellépő pedig Cozombolis volt, az alkalomhoz illő, igazi vérpezsdítő koncertjével, melyben a jó zenét nagyszerű humorral is fűszerezte.

Bőséggel akadt két napra való szórakozás, s mindemellett a burgonyán és a gesztenyén kívül is természetesen széles ételkínálat, italválaszték várta a vendégkört. Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutató Intézete igazgatója szakmai előadásában számos hasznos tanács hangzott el arra vonatkozóan, hogy mit jelentenek a fajtatulajdonságok, típusok, amiket a különböző ételféleségek elkészítéséhez való választásnál célszerű figyelembe venni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK