Archivum
Fesztivál burgonyával és gesztenyével
Amikor a fákról lehullnak már a levelek, elrepülnek az utolsó költöző madarak is, s beköszönt a vénasszonyok nyara, eljön az adottság ahhoz, hogy a balatoni vendéglátók a mindig vágyott szezonhosszabbításnak teremtsenek lehetőséget vonzó rendezvényekkel.
Ezzel a szándékkal indult útjára Keszthely megújult Fő terén az október derekán első ízben megrendezett két napos Burgonya és Gesztenye Fesztivál, természetesen hagyományt is teremtő céllal. Az ötletet maga a természet adta: hiszen a nyarat az ősszel mi sem kapcsolja jobban össze, mint a legnépszerűbb táplálék és a hasonlóképpen közkedvelt csemege: a burgonya és a gesztenye.
A gasztronómia fontos szereplőinek Keszthelyen való közös ünneplése akár házigazdai elkötelezettséget is jelenthet. A magyar burgonyafajták léte a georgikoni nemesítő műhelynek köszönhető. A gesztenyének ugyan inkább csak a vad változata kötődik a várostörténethez, ám sehol nincs olyan októberi fesztivál, ahol ne kínálnák a különleges illatú, langymelegével is jóleső finom sültgesztenyét. Miután immár elmúltak a hagyományos szüretünnepi programok, itt van tehát az ősz hozta újabb kulináris élvezetek ideje.
A fesztivál alkalmi színpadán peregtek a hangulatemelő kulturális bemutatók kicsik és nagyok szereplésével. Énekelt a gyenesdiási Napsugár gyermekcsoport, táncoltak a Goldmark Károly Művelődési Központ mozgásművészeti kurzusának tagjai, bemutatót tartott a Dalos Kedvűek Klubja, volt bábszínházi előadás, rajzverseny, a Kreatív Kuckó pedig az alkotni vágyókat várta. Szerepeltek a vonyarcvashegyi mazsorettek, a gyenesdiási általános iskola néptáncos és népdalénekes diákjai, a keszthelyi Csány-iskolások. Színpadra lépett a ReziDance, bemutatót tartott a hévízi White Horse rock and roll csoport. A sztárfellépő pedig Cozombolis volt, az alkalomhoz illő, igazi vérpezsdítő koncertjével, melyben a jó zenét nagyszerű humorral is fűszerezte.
Bőséggel akadt két napra való szórakozás, s mindemellett a burgonyán és a gesztenyén kívül is természetesen széles ételkínálat, italválaszték várta a vendégkört. Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutató Intézete igazgatója szakmai előadásában számos hasznos tanács hangzott el arra vonatkozóan, hogy mit jelentenek a fajtatulajdonságok, típusok, amiket a különböző ételféleségek elkészítéséhez való választásnál célszerű figyelembe venni.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Bruchner Regina összetettben első helyen végzettTámogatás a Deák-iskola faipari képzésénekForgalomcsillapítás a Radnóti úti óvoda környezetébenFeldíszítették Zalaegerszeg karácsonyfájátKözgyűlés után: sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP frakcióKitűnő minősítést kapott a NŐnek lenni akkor... című kiállításÚj parkolóhelyek a „Lordok háza” mögötti tömbbelsőbenKisasztalos verseny a Deák-technikumbanAz adóemelésekről a Tiéd a Város EgyesületPlakátkiállítás a környezeti problémákról -
rovatunk hírei
Közös európai barátságMegújult a munkaügyi kirendeltség LentibenÁthelyezik az IvókutatVáltozások a kulturális életbenElfogták a lakásbetörőketFelújításra kerül a Nyugdíjas OtthonházFinn vendégekMegszépült a Botfy utcaEgymillió forint marketing célraFókuszban a belvárosi programok top 10
Átépül Zalaegerszegen a Kosztolányi úti gyalogos aluljáróAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénÚjabb öt évre Besenczi Árpádot választották a színház vezetőjénekGyenese Viktória kapta az idei Kalliopé-díjatApartmanházzá építik át az egykori Mándi-villátA színpad extrém sport, a színház a jelen pillanat művészeteFelavatták a megszépült Keresztury HázatÚj aszfalt és buszöblök a Köztársaság útjánHúszéves a Dienes-körKözös út a Göcseji Tudásközpontban