2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Színes ételekkel, melegítő fűszerekkel

2015. január 18. vasárnap, 18:20
Címkék:

A karácsonyi és szilveszteri nagy falatozások után itt az ideje, hogy egy kicsit foglalkozunk testünk karbantartásával. Az új esztendővel ráadásul beköszöntöttek a mínuszok, ilyenkor fogékonyabbak lehetünk a különféle fertőzéses megbetegedésekre azonfelül, hogy a borús idő hangulatunknak sem kedvez. Mindezek ellen tehetünk táplálkozással, ha a következők szerint választjuk meg ételeinket.

szinesgyumlcsok

Egészségmegőrzés a téli hónapokban

– Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy az őszi-téli hónapokban kevesebb zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. Ez nincs így, hiszen itt van a savanyú káposzta szezonja, a gyümölcsfélék közül almát, körtét, narancsot, mandarint és más citrusféléket fogyaszthatunk – mondja Monori Krisztina, a zalaegerszegi megyei kórház dietetikusa. – Mindegyikük nagyon gazdag C-vitaminban, nem beszélve a gránátalmáról, ami most már elfogadható áron kapható. A C-vitamin általános immunerősítő, jót tesz a hidegben az amúgy is kiszáradásra hajlamos bőrnek, támogatja a belek működését, kiemelendő a daganatellenes hatása is.

zeg33Mindezek miatt nagyon fontos a pótlása a téli hónapokban, ahogy a D-vitaminé is, melyről azonban kevesebb szó esik. Nagyon lényeges, hogy a D-vitamin csak márciustól októberig tud hasznosulni a szervezetben a napsütés hatására, ezért a kieső időszakban szükség van pótlására. Ezt megtehetjük D-vitamint tartalmazó ételek, tojás, belsőségek, különösen a máj és tejtermékek fogyasztásával, vagy "kész vitamin" (tabletta, lágyzselatin-kapszula) formájában.

A téli időszakban az Omega-3 zsírsav fokozottabb bevitelére is fel szoktuk hívni a figyelmet. A halak bőségesen tartalmazzák, mégis keveset fogyasztunk belőle. Szívesen ajánlom az avokádót egy kis fokhagymával, olívaolajjal és citromlével ízesítve. Magas Omega-3 zsírsav tartalma miatt diót, mandulát is érdemes nassolni.

– Hogyan védekezhetünk a hideg ellen?

– A megfelelő ruházat mellett az úgynevezett melegítő fűszerekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk a meghűléssel járó betegségeket. E tekintetben a fahéj, a gyömbér, a kurkuma kedvező hatással bír, általános immunerősítők, ráadásul a kurkuma védi ízületeinket, támogatja a szív és érrendszer működését. Fontos tudni, hogy a kurkuma vagy sáfrány szervezetünk számára oly fontos színanyagai zsírban oldódnak, ezért bátran használhatjuk főzéskor. A gyömbérből kitűnő nyugtatóitalt is készíthetünk. A meghámozott és lereszelt gyömbérdarabkát felöntjük forró vízzel, amikor langyossá válik, frissen csavart citromlevet adunk hozzá. Minden erős fűszer, így a chilipaprika is, persze mértékkel fogyasztva, gyomorvédő hatással is bír.

A zöldségekben és gyümölcsökben lévő színanyagok antioxidánsként védik a sejteket. Ezért érdemes dinsztelt lilakáposztát fogyasztani, vagy béta-karotin tartalma miatt a narancsot, mandarint enni, támogatva látásunk, bőrünk egészségét. Szervezetünknek télen is sok folyadékra van szüksége. Legjobb a víz, az ásványvíz, de ihatunk különféle, természetes alapú teákat is. Ha folyamatosan nedvesen tartjuk szánk nyálkahártyáját, a kórokozók nem tudnak megtapadni, így megvédhetjük magunkat a felsőlégúti megbetegedésektől – javasolta Monori Krisztina.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK