2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szoboravató és díszelőadás

2012. október 14. vasárnap, 12:58
Címkék:

Idén harminc esztendős a Hevesi Sándor Színház. A jeles alkalomból péntek este a nézőtéri galériában felavatásra került a színház alapító-rendezőjének, későbbi igazgatójának, Ruszt Józsefnek a mellszobra. Az alkotást Béres János szobrászművész készítette, aki korábban már a színház névadójának, Hevesi Sándornak az alakját is bronzba öntötte.

ruszt 1

Egervári Klára és György János leplezték le Béres János alkotását

A jubileumi évadnyitó díszelőadásra összegyűlt közönséget Sztarenki Pál művészeti vezető köszöntötte, aki felidézte, hogy mivel Ruszt József annak idején Béres Jánost kérte fel a teátrum névadója mellszobrának elkészítésére, ezért természetes, hogy Ruszt emlékére készült alkotást is ő készítette el.

A harmincadik évfordulóját ünneplő intézményt Balaicz Zoltán alpolgármester is köszöntötte. Felelevenítve a zalaegerszegi Állandó Színház létrehozásának körülményeit, s az első évek izgalmait.

Tucsni András, a színház korábbi irodalmi vezetője, aki több évtizeden keresztül dolgozott Ruszt Józseffel, szintén méltatta néhai barátja munkásságát. "Ajándékot kaptunk tőle, megtanított bennünket a színház szeretetére, a közönség tiszteletére. Megtanultuk, hogyan lehet négy napon keresztül, szinte alvás nélkül próbálni egy-egy darabot"- mondta.

ruszt 2

Tucsni András is megemlékezett Ruszt munkásságáról

A szobrot Egervári Klára és György János színművészek, a társulat örökös tagjai leplezték le.

ruszt 3

Az állandó kiállítás mellett immár szoborral is tisztelegnek a kollégák a színházalapító előtt

A szoboravatás után Lessing: Bölcs Náthán című művének premierjét láthatta a közönség Csiszár Imre rendezésében. A darabot a 80-as években Ruszt József már színpadra állította.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK