2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sérülések ellenére sikeres évad

2013. június 17. hétfő, 18:43
Címkék:

Izgalmas és eredményes szezont zárt a Hevesi Sándor Színház, hangzott el a teátrum pénteki, évadzáró társulati ülésén. Dr. Besenczi Árpád igazgató az elmúlt hónapok történéseit összefoglalva elmondta: példátlan sérülés- és betegséghullám söpört végig idén a színházban, így különösen örül, hogy minden szempontból sikeres évadot zárhatnak.

szinhaz-zaro 1

Nyári szünet előtti értékelő a színházban

Tucatnyi színész szenvedett törést, vagy esett át valamilyen betegségen a szezon alatt, ami jelentős átszervezésekkel járt. Az igazgató reméli, hogy jövőre a kollégákat kevesebb baj éri, és mindenki megpróbál jobban vigyázni magára.

A Hevesi Sándor Színház idén ünnepelte harmincadik születésnapját, az ünnep alkalmából, a színházalapító Ruszt József tiszteletére mellszobrot avattak a nézőtéri galériában az évad elején. A színháznak összesen 275 előadása volt idén, több mint 69 ezer néző látogatott el az intézménybe, a bevételük pedig közel 96 és fél millió forint volt. A bérletesek száma pedig idén először meghaladta a tízezret. Nagy Ferenc szervezési osztály vezetőjét emiatt külön meglepetés-díjban részesítette Vigh László országgyűlési képviselő.

A szakma felfigyelt a Színésznők című, Háziszínpadon játszott előadásra, mely néhány hete kiválón szerepelt a POSZT-on. Ecsedi Erzsébet alakítása pedig országos visszhangot váltott ki. Két nagyszínpadi előadás premiere is standing ovation-nal (vagyis állva tapsolással) végződött; a Made in Hungária és a Figaro házassága. Ez utóbbi darabbal kapcsolatban Besenczi Árpád elmondta: bár voltak negatív megjegyzések, hogy miért Alföldi Róbertet hívják rendezni, a Nemzeti Színház leköszönő igazgatója beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és rövid idő alatt kiváló produkciót varázsolt a színház színpadára. Szintén sikeres volt a fiataloknak szóló Kebab című diszkószínházi előadás, mellyel több nyári fesztiválra is mennek.

Ami a jövő évadot illeti, négy színművész (Tánczos Adrienn, Tisza Anita, Gulyás Hermann Sándor és Kató Balázs) megválik a társulattól, és máshol folytatják a munkát. Ősszel a Csíksomlyói passió című előadással kezdenek Csiszár Imre rendezésében, majd egy kortárs zalai szerző, Szálinger Balázs műve (Köztársaság) kerül műsorra. Mivel a megyei önkormányzat kieső hatvan millió forintja miatt a színház nehéz helyzetben van, ezért a műsortervre vonatkozóan készülnek B és C változattal is.

szinhaz-zaro 2

Ecsedi Erzsébet

Balaicz Zoltán alpolgármester hozzáfűzte: ebben az évben sikerült pótolni a hiányzó pénzösszeget, reméli, hogy a 2014-es esztendőre is találnak majd megoldást.

Az évadzáró alkalmából több díjat is kiosztottak. Közönségdíjas lett Kiss Ernő, a legjobb előadás díját a Made in Hungária kapta, a Színházbarát Kör díját pedig Tánczos Adrienn. Idén Szakály Aurél nyerte a Forgách-gyűrűt, Máriáss-díjban Lőrincz Nikol, Aranydeszka-díjban Székely Tibor anyagbeszerző részesült. Az évad Nívó-díjasa Ecsedi Erzsébet lett (aki a POSZTO-n a legjobb női alakításért járó elismerést vehette át a Színésznőkben nyújtott munkájáért). A fiataloknak járó jutalmak közül a Hevesi Sándor Színház Cserebogár-díját Zsíros Viktor, a Terminátor-díjat pedig Barcsi Márton vehette át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK