2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kötet, 70. születésnapra

2014. január 14. kedd, 20:24
Címkék:

Egy múzeum rangos gyűjtő és tudományos hellyé tétele, annak negyedszázados irányítása, állandó és időszakos kiállításokkal való népszerűsítése, s mindemellett a kutatói munka nemzetközi elismerése jellemzi dr. Müller Róbert régész, a keszthelyi Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatójának munkásságát.

muller 2

Müller Róbertet köszöntötték

A hosszú időn át végzett tevékenységével elnyert tiszteletet a minap 70. születésnapja alkalmából fejezték ki közéleti tisztségviselők, a kulturális közélet képviselői, pályatárásak, barátok, ismerősök. A balatoni közgyűjteménytár és a város vezetése meglepetésként készítette elő az ünnepséget. Tolmácsolási feladatra való kérés ürügyén hívták a városházára, ahol a régészeti témájú Castellum Pannonicum Pelsonense kötetsorozathoz tartozó, tiszteletére megjelentetett kiadvánnyal köszöntötték.

Az eseményen méltató beszédet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés elnöke és Pálinkás Róbert alpolgármester. Dr. Horváth László nagykanizsai nyugalmazott múzeumigazgató mint pályatárs, barát, a közös szakmai tevékenységben tallózott. Utódként pedig Havasi Bálint igazgató idézte fel az ünnepelt munkásságát, ami mind a mai napig része a Balaton környéke kutatásának.

muller 1

Müller Róbert keszthelyi gimnazistakánt, Fenékpuszta történelmével ismerkedve kapta a motivációt a régészeti pálya választásához, s ez a környezet határozta meg hivatása gyakorlását egész pályájára szólóan. Már egyetemi hallgatóként is részt vett az ottani kutatásokban, 1971-ben önállóan vezetette a feltárást, s abban az évben szerzett doktori címet. Majd 1978-ban lett kandidátus. Munkája mindvégig Keszthelyhez és környékéhez, Zalához kötődött. A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban volt pályakezdő, a keszthelyi Balatoni Múzeumban 1970-ben kerül régész munkakörbe, 1979-től nyugdíjazásáig, 25 éven át vezette az intézményt. A kiállítások között számos nemzetközi együttműködésben létrejött régészeti bemutató rendezése fűződik a nevéhez. A feltárási leletek tudományos hasznosulásában, s az örökségvédelem terén elért eredményeit ragos kitüntetések fémjelzik: Schönvisner-díj, Romer emlékérem. Neve számos szakmai szervezet tagja, tisztségviselőjeként jegyzett. Érdemei közt is kiemelkedő, hogy széles szakmai összefogással 2011-ben elkészült az eredetileg 1954-ben megjelent Régészeti Kézikönyv aktualizált változata. Külföldi szakmai kapcsolatai több mint félszáz idegennyelvű publikációval, számos nemzetközi konferencián tartott előadással megalapozottak. Sok évtizedes fenékpusztai kutatásait 2010-ben, a Castellum Pannonicum Pelsonense első köteteként önálló monográfiában tette közkinccsé. A múlt évben megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktori címét.

Az ünneplés kifejezte: dr. Müller Róbert megbecsült kutató, aki nyugdíjas éveiben is töretlen energiával folytatja munkáját. Lektorként, ásatási konzulensként számíthatnak segítségére a fiatalabbak.

A népes, jeles szerzői gárdával készült születésnapi kötet egy példányát dr. Heinrich Tamáska Orsolya és Starub Pétar adta át az ünnepeltnek. A gratulálók sorában köszöntötte őt az ünnepségen lakóhelye, Vonyarcvashegy polgármestere, Péter Károly.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK