2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Korszakváltás a moziban

2012. szeptember 21. péntek, 16:08
Címkék:

Ünnepélyes gálaesttel és dombormű elhelyezéssel avatták fel a zalaegerszegi Art Mozi felújított nagyszínpadát. Az egykori Ady-terem színpada Keresztury Dezső nevét vette fel.

mozi 1

Vetítés és kulturális programok


Kondor Anita, a mozit működtető Keresztury VMK igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az előtérbe Borbás György néhai tanár és kutató Kereszturyról készített domborműve is felavatásra került, melyet leánya, Borbás Helga ajánlott fel az intézménynek.

A színpad felújítását tavasszal kezdte meg az intézmény, s májusra fejeződtek be a munkálatok. A saját költségvetésű projekt során a színpad 75 négyzetméterre bővült, így nem csak egyszemélyes produkcióknak, hanem nagyobb koncerteknek és táncesteknek is otthont tud adni a moziterem. Az 1,6 millió forintos beruházás egy korszakváltást is jelez, hiszen mint azt az igazgató elmondta, a filmgyártásban és forgalmazásban lassan megszűnik a 35 milliméteres film, ezért a jövő a digitális vagy projektoros vetítéseké. Jórészt emiatt - és takarékossági szempontok miatt is - a nagyteremben már egy ideje szünetel a vetítés. A régi "kettes" terem azonban továbbra is várja a filmbarátokat.

mozi 2

Kondor Anita igazgató és Gyutai Csaba polgármester a Keresztury-dombormű avatásán

Az Art Mozi funkciója mostantól kibővül: a vetítéseken kívül sokszínű kulturális programokkal várják majd az érdeklődőket a megújult színpadon. Nem szeretnék ugyanis, ha a város egyik legnagyobb befogadóképességű terme kihasználatlanul maradna. A mostani felújítás során az alsó három széksort eltávolították, ám így is 621 férőhelyes az egykori vetítőhely.

A mozi, a színpad névváltoztatásával már semmilyen formában sem viseli Ady Endre nevét. Persze a köztudatban még mindig Ady-moziként él az intézmény, mely 2004 óta a hivatalos iratokban is Art Moziként szerepel. A költő mellszobra azonban továbbra is az előcsarnokban marad, s jól megfér majd a most elhelyezett Keresztury domborművel egy helyiségben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK