2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Évadnyitó a Hevesiben és a Griffben

2012. augusztus 28. kedd, 15:16
Címkék:

Évadnyitó társulati üléssel nyitotta meg az új szezont a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház. A 2012/13-as évad repertoárja összeállt, és mindkét társulat megkezdte a próbákat.

szinhaz 2012

Harminc éves a színház, új direktor a bábszínházban



A Hevesi-színház jubileumi évadra készül, hiszen 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a megyeszékhelyi teátrum. Ahogy Gyutai Csaba polgármester a társulatot köszöntve fogalmazott: ez lesz az első évad, hogy a színház fenntartója teljes egészében a város önkormányzata lesz. A polgármester ugyanakkor örömmel tájékoztatta a színészeket arról, hogy sikerült 27 millió forint kiegészítő támogatást nyerniük a nemzeti erőforrás minisztériumtól a színház működésére, így év végéig biztosan nem lesznek anyagi problémák.

Besenczi Árpád, a színház igazgatója mindenekelőtt bemutatta a társulat új tagjait a kollégáknak. Visszatért Kató Balázs színművész, Mikita Lilla és Farkas Gergő személyében új színészeket köszönthetnek, a Budapesti Kamaraszínházból pedig Lengyel Noémi rendezőasszisztens érkezett az egerszegi teátrumhoz. Számos vendégművésszel is dolgoznak majd idén; a Hevesiben rendez például a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert, aki a Beumarchis: A Figaró házassága című vígjátékát viszi színre.

"Dolgozni kell, nincs más kiút" - fogalmazott a direktor. Utalva arra, hogy a nyár folyamán két neves fővárosi színház (a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház) is bezárta kapuit. "Komoly munkával lehet csak bizonyítani, hogy ilyen helyzetben van létjogosultsága a vidéki színházaknak." Ezekben a hetekben egyszerre három darab próbájával kezdik meg a munkát, szeptemberben és október elején ugyanis már bemutatásra kerül Egressy Zoltán: Fafeye, a tengerész című zenés játéka, ami főleg gyerekeknek szól. Október 10-től a házi színpadon April de Angelis: Szinésznők című színműve látható Sztarenki Pál rendezésében. Október 12-én pedig jubileumi évadnyitó előadással indul a nagyszínpad programja. Lessing: Bölcs Náthán drámai költeményét - melyet 1986-ban már bemutattak a zalai teátrumban, Ruszt József rendezésében - láthatja a közönség. Ezúttal Csiszár Imre viszi színre a darabot.

"Visszataps" címmel több korábbi darab is műsorra kerül ebben az évadban, például Wassermann-Leigh-Darion: La Mancha lovagja, mely 1994-ben volt műsoron, Portner: Hajmeresztő-je, mely 1992-ben is megrendezésre került, vagy a már említett A Figaro házassága, amit 1985-ben láthatott először a közönség.

Besenczi Árpád elmondta: folytatódik a Tantermi deszka sorozat, a Lakásszínházban továbbra is színen marad a Prah, és idén még Diszkószínház is lesz.

Legendák és modern mesék a bábszínházban


A nyolcadik évadát kezdő Griff Bábszínházban új igazgatóval és új műsorstruktúrával indul a munka. A nyár folyamán kinevezett direktor, dr. Pinczés István Jászai- és Ucsimura-díjas rendező elmondta: két fontos célja van, az egyik a felnövekvő korosztályok szellemi és lelki nevelése, valamint hogy a színészi munkát és a bábszínház értékközvetítő, ízlésalakító szerepét erősítse, elmélyítse.

Ennek érdekében megmarad ugyan a hagyományos, hat bérletes előadásból álló rendszer, ám ezek hat modulra oszlanak. Minden évben lesz egy archeotoposz (monda, mítosz, legenda); egy népek meséje; folytatódik a Hóhullásban karácsonyi sorozat; színpadra kerül egy modern, 20. századi műmese; egy vadonatúj mese, ami ősbemutató lesz egyúttal; és a bérletes darabok között szerepel majd egy-egy mozgásszínházi előadás is.

Bérleten kívül külön programmal készülnek a speciális nevelési igényű gyerekek színházi nevelésére, valamint a 0-3 éves korú gyermekek, illetve szüleik szórakoztatására, színházba szoktatására. Lesz ezen kívül felnőtteknek szóló előadás (felolvasószínház is). Az új struktúrához Szemes Péter személyében főállású irodalmi vezető is érkezett a társulathoz.

A bábszínház csapatát köszöntő Gyutai Csaba polgármester az új direktornak jó munkát, a társulat tagjainak pedig további sikereket kívánt. Remélve, hogy az ide látogató gyerekek annyira megszeretik a színházat, hogy később ők alkotják majd a kőszínházak közönségét.

Pinczés István két fontos, megoldásra váró feladatot is említett. Szeretnék, ha a színház épületére mielőbb felkerülhetne egy tábla a Griff Bábszínház nevével, hiszen egyelőre semmi sem jelzi azt, hogy ők is e ház falai között dolgoznak. Ezen kívül új és folyamatosan frissülő honlapot szeretne a bábszínháznak. Ennek előkészületei már megkezdődtek.

Indulnak az első próbák is, hiszen szeptember 21-én már bemutatásra kerül az idei év archeotopsza, a Sómese (Benedek Elek gyűjtéséből). A darabot Nagy Kopeczky Kálmán rendezi, aki vendégművészként érkezett a sepsiszentgyörgyi bábszínházból a zalai megyeszékhelyre, s már nem is először. A mese érdekessége, hogy a Hevesi Sándor Színházzal koprodukcióban készül, hiszen a főszereplő, vagyis a Sóanyó, Czegő Teréz színművész lesz.

A japán kapcsolatok további ápolásaként tavasszal egy igazi kuriózummal is készül a bábszínház: Hétalvó címmel bemutatnak egy japán bunraku bábjátékot, melyet Koizumi Hirosi rendez.

A társulat japán útjáról, és sikeres szerepléséről az évadnyitót követően tartottak képes-filmes beszámolót a színészklubban, ahol szaké (rizspálinka) kóstolóval is felidézték a távol-keleti hangulatot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK