2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Bemutatóra készül a bábszínház

2012. szeptember 13. csütörtök, 08:16
Címkék:

Óvodapedagógusokból és tanárokból álló, Külső Dramaturgiai Tanácsot hozott létre a Griff Bábszínház Szemes Péter irodalmi vezető koordinálásával. A részletekről, valamint a hétvégi évadnyitó előadásról sajtótájékoztatón számolt be a társulat vezetése.


nagy-kopeczky

Nagy Kopeczky Kálmán

Dramaturgia tanács alakult



Dr. Pinczés István igazgató elmondta: az eddigiektől eltérően nem egyszerre kívánják a 3-12 éves korosztályt megszólítani egy-egy darabbal, hanem megosztják az előadásokat az egyes korcsoportok között. Már készülnek a következő évadra is, amihez kikérik a pedagógusok és óvónők véleményét.

Szemes Péter a dramaturgiai tanács munkájával kapcsolatban úgy tájékoztatott: minden óvodából, és általános iskolából meghívtak egy-egy nevelőt az összejövetelre, hiszen azok tudják igazán mire van szüksége a gyerekeknek, s mi érdekli őket, akik nap, mint nap találkoznak velük. A tervek szerint az egyes premierek után is kikérik majd a tanács véleményét az előadással kapcsolatban, hogy menet közben lehessen javítani az esetleges hibákon.

Ami az évadnyitó előadást illeti, szeptember 21-én, 17 órakor kerül bemutatásra a Benedek Elek gyűjtéséből származó Sómese című bábjáték, melyet a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház igazgatója, Nagy Kopeczky Kálmán rendez. Pinczés István szerint egy unikális premierről van szó, mellyel a 3-6 éveseket kívánják megszólítani. A darab magára a mesemondásra fókuszál; mintha a nagymama (ez esetben a Sóanyó, vagyis Czegő Teréz, a Hevesi-színház színművésze) mesélne a gyerekeknek. Ezt ötvözik bábszínházi elemekkel.

Nagy Kopeczky Kálmán úgy érzi: Benedek Eleknél jobb gyűjtőtől nem is választhattak volna mesét, annál is inkább mert az előadás ötlete is magából a meséből, vagyis a mesemondásból fakad. A rendező szerint fontos, hogy a kisgyerekek ne csak a tévé képernyőjén át, hanem egy élő közvetítőn (mesélőn) keresztül éljenek át egy történetet. Ráadásul egy olyant, ami a szeretetről szól.

A sajtótájékoztatón bemutatásra került az előadás trailere is, Balázs László bábművész jóvoltából, aki szabadidejében kisfilmeket is készít. A társulat a jövőben a megújult honlapján, és DVD-n is közzéteszi az előadásokról készült rövid ismertetőket, melyeket az oktatási intézményekbe is szeretnének eljuttatni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK