2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A három deviáns a bábszínházban

2012. október 25. csütörtök, 17:49
Címkék:

Újabb bemutatóra készül holnap a Griff Bábszínház. Jámbor József: "A három deviáns" című művét október 26-ától láthatja a közönség. A bemutató előadásra délután öt órától kerül sor. A darab a 2012-es kaposvári Schwajda György drámapályázat I. díjas alkotása lett, a művet pedig maga a szerző alkalmazta a bábszínház színpadára.

devians

Rajzpályázat és lusta-mese a Griffben



A részletekről, és a bábszínház friss híreiről sajtótájékoztatón számolt be Jámbor József rendező, és Szemes Péter dramaturg, a társulat irodalmi vezetője.

A debreceni Csokonai-színházból érkezett rendező az új előadással kapcsolatban elmondta: szellemében és gondolkodásában egy 21. századi mesét láthatnak a gyerekek. Ez a frissesség az előadás nyelvezetében is megmutatkozik, de nem tolakodó módon. "A három deviáns"-ban több archetipikus motívum és jól ismert meseelem is keveredik. Tisztakövér, Hórihorog és Bambakép figurájában például egy klasszikus mese szereplői - Csupaháj, Nyakigláb, Málészáj - elevenednek meg. A sajátos hangulatot az erdő (Zölderdei kerek erdő) adja a meséhez (mely ráadásul forog is), ahol a lusták miatt megbomlik a rend. A történet magáról a lustaságról, illetve annak legyőzéséről szól.

Az előadás látványvilágát és a bábokat a debreceni ORT-IKI bábegyüttes és utcaszínház műhelye készítette. A darabot a Griff Bábszínház a "vadiúj mesék" sorozat első produkciójaként mutatja be, mint ahogy maga a mese is most először kerül színpadra. A szerző-rendező reméli, hogy később nemcsak bábszínházban, hanem nagyszínpadon is látható lesz a mű.

Szemes Péter irodalmi vezető a további újdonságokkal kapcsolatban elmondta: a Griff Bábszínház rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és iskolásoknak az évad bemutatóival kapcsolatban. A legjobbakat kiállítják a színpadhoz vezető lépcsőház falain. A gyerekek már küldhetnek is rajzokat a Sómeséről. Az egyes előadásokról készült három legjobb alkotást díjazzák, az évad végéig tartó rajzpályázat hat legjobb munkáját pedig a Magyar-Japán Baráti Társaság közreműködésével a toyamai művészeti fesztiválra is kiviszik.

A bábszínház a Hevesi Sándor Színházzal és a Pannon Írók Társaságával közösen középiskolásoknak is programot hirdet, Életművek-évfordulók címmel. Színészek segítségével olyan írók műveiből szerveznek felolvasással egybekötött előadást, melyek kimaradnak az irodalomkönyvekből, annak ellenére, hogy a szerzők jelentős pályát tudhatnak maguk mögött. Olyan művészeket választanak, akiknek az adott évben születésükhöz, vagy halálukhoz kötődően kerek évfordulójuk van. November 14-én, az Apáczai ÁMK-ban Áprily Lajosról lesz szó, aki 125 esztendővel ezelőtt született. A következő években Weöres Sándorról, Jékely Zoltánról és Csengey Dénesről is megemlékeznek.

Szemes Péter arról is tájékoztatott, hogy ismét erősödtek Lendva és Zalaegerszeg között a kulturális kapcsolatok. Ebben a hónapban a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben két bemutatója is lesz a Griffnek - akik most először szerepelnek Lendván -, az adventi időszakban pedig a Hóhullásban című nagysikerű produkciót is játsszák a szlovéniai városban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK