2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Itt mindenki mester"

2012. június 27. szerda, 06:46
Címkék:

"Itt mindenki mester" konstatálta a III. Nyugat - Dunántúli Népművészeti Kiállítás zalaegerszegi megnyitóján dr. Gráfik Imre néprajzkutató. A július 6-ig, a Keresztury ÁMK Gönczi Galériájában látható tárlat a régió népművészeinek munkáit mutatja be.

nepmuveszeti 1

A Győri Bartók Béla Művelődési Központ és a zalaegerszegi Keresztury ÁMK közös szervezésében láthatták/láthatják az érdeklődők korábban Győrött, illetve jelenleg a zalai megyeszékhelyen a kiállítást. A helyi megnyitón Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a népművészet nemcsak szakmai ügy, hanem egy nemzet kultúrájának fontos része. Majd örömmel konstatálta, hogy az értékközvetítő és értékteremtő megmutatkozásban a régió megyéin kívül Muravidék is szerepel.

Dr. Gráfik Imre megnyitójában közönség kényeztetően jónak értékelte az egyéni alkotók és szakkörök munkáit. A tárlaton a textiliák vannak többségben, mely a népművészet megújulási lehetőségét, mely a XIX. századtól foglalkoztatja a szakmát, leginkább tartalmazza, fogalmazott. Majd összehasonlítást tett az autentikus és mai, inkább iparművészetnek titulálható népművészet jellegzetességei között. Az előbbinél a közösségi vonal volt a meghatározó, az utóbbinál mind inkább az alkotó egyénisége, mely kombinálja akár a különböző tájegységek motívumait is. De hangsúlyozta, hogy a megújulásban, mindig perdöntőnek kell maradnia a tájegység jellegzetes motívumainak, a kézműves technikának és a diszkrét színhasználatnak.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával bemutatott kiállításon emléklapokat adtak át az alkotóknak. Műsorral közreműködött ifj. Horváth Károly népzenész és tanítványa.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK