2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Valódi értéket teremtenek

2012. október 06. szombat, 14:23
Címkék:

"Egy húron pendülve" címmel nyílt közös kiállítása október elején a gyenesdiási községházán Bereczky Csaba fafaragónak és Bereczky Csabáné Péntek Teréz vertcsipke-készítőnek, amelyen az immár négy évtizede kézművességgel foglalkozó Keszthelyen élő házaspárnak állították ki az elmúlt években készített szép munkáit. Faragott bútorok, szőttesek, ékszerek, konyhai eszközök, dísztárgyak egyaránt vonzották az érdeklődő tekinteteket.

 gyenes bereczky 12

A Bereczky házaspár gyenesdiási tárlata

A Keszthelyi Család Iskola Bokréta Néptáncegyüttesének közreműködésével zajló nyitóünnepség alkalmával dr. Petánovics Katalin néprajzkutató mutatta be a színvonalas munkájukért sok elismerést begyűjtő házaspárt. Mint mondta: az alma nem esett messze a fájától, hisz Bereczky Kálmán népviselet-készítőmestert és feleségét, Hedvig asszonyt a kalotaszegi bujkakészítés legnagyobb mestereiként tartották számon országszerte. Fiuk- a most feleségével bemutatkozó Csaba, népi iparművész, a Népművészet mestere most –több más mellett- kézzel készített, egyedileg faragott, értékes bútorokat hozott, amelyeken kitűnő harmóniát teremtve figyelhetünk fel a finomságot és könnyedséget rejtő, értékes eleganciát kínáló vert csipkékre.

gyenes bereczky 5

A csipkekészítés ismét reneszánszát éli, és egyre többen fognak neki a kicsit sem könnyű, de lenyűgöző szépséget teremtő feladatnak. A házaspár méltatására felkért szakember abban látta meg a népi iparművészet mestereinek nagyságát, hogy mindketten nem csak továbbvivői a népi hagyományoknak, hanem mesterségüket tanítják is. Nem csupán családjuk tagjai, hanem a tradíciók követői is sokra értékelik az általuk készített míves, egyedi értékkel bíró darabokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK