2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szabolcs Péter jubileumi életműtárlata

2012. június 18. hétfő, 18:09
Címkék:

Az érzelmi töltést hordozó, érzékeny mintázás mód zalaegerszegi kiválóságának: Szabolcs Péter, Munkácsy-díjas szobrásznak a bronzplasztikáiból és más remekművéből nyílt jubileumi kiállítás a Múzeumok éjszakáján a keszthelyi Balatoni Múzeumban. A 70 esztendős születésnapját ünneplő művészt, és a nagy létszámban megjelent közönséget a Kis-Hétrét Zenekar három tagja köszöntötte megzenésített versek előadásával.

szabolcs 1

A művész fekszik a megváltó anyag ölébe


Megnyitójában Szakolczay Lajos József Attila-díjas kritikus, szerkesztő kiemelte: a kiállítás a zalai-dombsághoz kötődő egyetemes látókörű szobrászművész életpályájának tükörképe. Félszáz plasztika, bronz -és kerámiaszobor, relief és rajz hivatott megmutatni a kiteljesedést. Szabolcs Péter a rideg anyagot, függetlenül a témától, saját képére formálja úgy, hogy közben teremtett hőseivel azonosul. Ragyogó kisplasztikái életörömtől sugárzóak, bennük a női test megdicsőül. A gondolati egységre való törekvés, a nem hagyományos jellemábrázolás is tetten érhető munkáin.

szabolcs 2

Zala-megye 20. századi művészetének emblematikus alakját, a '60-as években indult forradalmár művészgeneráció örökifjú tagját, a nagyszerű pályaívet befutó kiváló művészt, az utat mutató: zászlóvivő mestert, a letisztult bölcsességű művészembert dicsérte köszöntőjében Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának helyettes vezetője is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK