2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lezárult a festészeti korszak

2014. augusztus 18. hétfő, 19:06
Címkék:

Véget ért egy korszak a Gébárti tónál, legalább is, ami az évente megrendezésre kerülő Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep tematikáját illeti. Az elmúlt öt esztendőben Kopasz Tamás festőművész vezette az alkotótábort, ez a "szekció" azonban most egy időre búcsút vesz a várostól.

gebart-zaro 1

Újabb képek a GébArt-i művésztelepről

A XXIII. GébArt-i művésztelep a hagyományokhoz híven egy kiállítással zárta be kapuit; ezzel együtt azonban lezárult egy fejezet is. Augusztus elejétől közel két héten át kilenc festő- illetve grafikusművész dolgozott a tó partján, akik idén a "Pillanat és állandóság" jelmondat szellemében alkottak. Az idei táborba Magyarországról (Gaál József, Kárpáthegyi István), Erdélyből (Siklodi Zsolt) és külföldről egyaránt érkeztek alkotók; Kopasz Tamás most dél-koreai (Kim Hye Young, Louis Song, Lee Sua) festőművészeket hívott. Zalaegerszeget a tavalyihoz hasonlóan Gazdag Ágnes, és Tóth Norbert képviselte.

gebart-zaro 2

Ahogy a művésztelep vezetője, Nagy Johanna a zárókiállításon fogalmazott: a fogastól a falakig friss képek sorakoznak a Kézművesek Házában, még a műhelyeket is belakták a művészek a két hét alatt. Az idei anyag is jelzi, hogy Kopasz Tamás kiváló munkát végzett az elmúlt években, csodálatos alkotásokkal gazdagodott a gébárti-gyűjtemény. Így nehéz szívvel vesznek búcsút a művészeti vezetőtől. GébArt természetesen jövőre is lesz, a festészetet azonban a kerámiaművészet váltja fel.

gebart-zaro 3

A zárókiállítást Balaicz Zoltán alpolgármester és dr. Erőss István képzőművész, egyetemi docens nyitotta meg. Az alpolgármester elmondta: a következő években szeretnék, ha megvalósulhatna egy évek óta dédelgetett álom, és végre létrejönne a városi képtár, ami otthont adhatna a gébárti táborok impozáns anyagának. Erőss István ehhez hozzátette: jelentős művek vannak már Zalaegerszeg birtokában (közel 450 darab), ami erősíti a kulturális találkozási pontként funkcionáló alkotótáborok szükségességét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK