2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A kortárs líra kultúrdémonja

2013. június 17. hétfő, 18:58
Címkék:

Költő, író, műfordító, blogger, performer. Bár saját megfogalmazása szerint leginkább kultúrdémon, ám a sok elfoglaltsága közt azért mégis főleg költőnek vallja magát. A Könyvhét alkalmából Karafiáth Orsolya volt a Keresztury Irodalmi Kör legutóbbi vendége Zalaegerszegen. A szerzővel Karáth Anita költő beszélgetett a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

karafiath 1

Könyvheti találkozó Karafiáth Orsolyával

Szó esett versekről és prózáról, egykori punk-zenekaráról (amiben hörögve "énekelt"), parázásról és parókákról. Na, meg nőirodalomról, bár sokkal inkább a kortárs irodalomban megnyilvánuló nőiségről van itt szó. Karafiáth például 2002-ben az Év Nője lett, de mint elárulta: ezt a megtisztelő címet saját magának "ajándékozta oda" egy újságíró azon kérdésére, hogy mi történt vele akkoriban. A díjra azóta sokan hivatkoznak, de senkinek sem jutott eszébe, hogy utánanézzen, igaz-e. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt azonban valós.

Paróka? Tizenöt éve hordja őket megszállottan. Hetven vendéghaja van, melyeket időnként fodrászhoz visz átfazonírozásra. Szüksége van rájuk a játék kedvéért. Bármikor bárminek szívesen beöltözik; szereti különféle női karakterek alakját magára ölteni. Úgy érzi, ha emberek közé megy, az egy másik állapot, ezért van szüksége egy másik arcra, egy másik személyiségre, amit parókákkal és ruhacsodákkal fejez ki leginkább. Persze, egyik megformált szerep sem idegen tőle. Mindezek ellenére kiderült: színésznőnek nem alkalmas. Inkább szövegeket, forgatókönyveket ír. Civilben pedig egy rövid hajú, farmeros-pólós csaj.

karafiath 2

Sok mindent olvas. Az ócska ponyváktól kezdve a krimiken át, a klasszikusokig szinte bármi szóba jöhet. Missziója az olvasás népszerűsítése is, elvégre könyvtárosnak készült. Évekig volt a Ludwig Múzeum könyvtárosa. Mivel manapság a fiatalokat nehezen lehet rábírni a versolvasásra, örül, hogy egyre több zenekar próbálkozik versmegzenésítésekkel, ráadásul teljesen a mai kor hangulatának és kívánalmainak megfelelően. Népszerű a Kávészünet formáció is, akik kifejezetten erre specializálódtak, s Karafiáth Orsolya két versét (Pók, Lecke) is megzenésítették. Mint mondja: jó látni, mikor egy-egy Kávészünet koncerten versekre táncolnak a fiatalok. Hasonló produkcióban részt vesz a Zalaegerszegről elszármazott Takáts Eszter dalszerző, énekessel is. Sőt, van még egy zalaegerszegi kötődése is: könyveinek borítóját és illusztrációit már hosszú ideje Filó Vera készíti.

Költőből író lett? Nem teljesen. Prózákat korábban is írt, a probléma az volt, hogy eleinte nem érzett rá, hogy hogyan dolgozza ki a karaktereket, s hogyan kösse össze a szálakat. Sokat tanult szerkesztés terén az utóbbi években. Szerinte legutóbbi regényében, a Kicsi Liliben már helyére kerültek a dolgok. Természetesen a versírással sem hagyott fel. Ötévente jelentet meg verseskötet, ez épp jövőre lesz esedékes.

Karafiáth Orsolya fel van készülve az esetleges bírálatokra is. A legutóbbi szegedi eset óta - a Miro kiállításon tartott tárlatvezetést, amikor rátámadt egy nyugdíjas pedagógus - meg pláne. Fellépések előtt azért szokott parázni, hogy vajon milyen lesz a fogadtatása. A félelmeiről és a depresszív hangulatairól a blogjában is ír. Igyekszik azonban a pozitív dolgokra koncentrálni. A Kicsi Lilivel kapcsolatban megjelent kritikák közül a "Lányregénynek látszó fejlődésregény", és a "Karafiáth lelki terrorja" tetszett neki a legjobban.

A könyvről készült pár perces (ám annál hatásosabb) trailer a Youtubon is megtekinthető. Ahogy Karáth Anita is mondta a könyvről azoknak, akik még nem olvasták: nyomasztó lesz, garantáljuk!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK