2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vacsora a kastélyparkban

2012. július 12. csütörtök, 19:12
Címkék:

Bizonyára sokan elképzelték már, milyen lehet egy hangulatos, főúri vacsora a kastélyparkban. Gyertyafénnyel, étvágygerjesztő előételekkel, húsos finomságokkal és különleges desszertekkel. Az élményhez ezúttal nem kell gondolatban évszázadokat visszarepülni az időben, elég csak valamelyik kedd este felkerekedni, s ellátogatni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba.

kastely 1

Nyári tárlatvezetés főúri "körítéssel"


Az intézmény ugyanis, hagyományos nyári programkínálatát kibővítette egy főúri vacsorával, így kedd esténként izgalmas tárlatvezetésre, és egy azt követő vacsorára válthat jegyet a látogató.

Pálinkás Róbert igazgató érdeklődésünkre elmondta: nyaranta, a nagy melegre való tekintettel inkább esti, sőt éjszakai programokat kínálnak a vendégeknek, hiszen napközben a legtöbben strandolni szeretnek. Hétfő esténként a hintómúzeumba lehet ellátogatni, ahol a kiállításon túl lovasprogram is várja az érdeklődőket. Kedden a már említett vacsorán és tárlatlátogatáson kívül a Vadászati Múzeum tart tovább nyitva. Szerdánként a népszerű belvárosi nyári esték programon lehet részt venni, ami tulajdonképpen a múzeumok éjszakájának egy kicsinyített változata: egy karszalaggal látogatható hét belvárosi kiállítóhely, és a Helikon múzeum. Csütörtök esténként az előző évekhez hasonlóan operett koncertekre kerül sor a kastély tükörtermében, hétvégente pedig színházi előadásokkal várják a közönséget.

kastely 2

A keddi főúri vacsorával kapcsolatban az igazgató elmondta: nem adataik meg túl gyakran egy ember életében, hogy a Festetics-kastély parkjában vacsorázhasson, így aki részt vesz ezen a programon, mindenképpen maradandó élményben részesül. Az a környezet, amit az ételek mellé biztosítanak - a szökőkút színes fényei, háttérben a kastély sziluettjével - sehol máshol nincs meg a környéken. A belépőjegy árát (5000 forint/fő) úgy alakították ki, hogy egyrészt elérhető legyen, másrészt viszont tükrözze a helyszín méltóságát és a felkínált étkek minőségét. A szervezők egyfelől várják a keszthelyi polgárokat, helyi baráti- és civil köröket a vacsorákra; így amolyan lokálpatrióta, közösségépítő funkciója is van a kedd estéknek. A program ugyanakkor szerepel a szálláshelyek, utazási irodák kínálatában is, tehát a környékre látogató turisták is bátran jegyet válthatnak.

Ami a menüt illeti, az igazgató elárulta: fennmaradt Festetics Tasziló egyik vacsorakártyája, így ahhoz igazították az ételeket. Ezen kívül természetesen tanulmányozták a korabeli, főúri étkezési szokásokat, a fogások sorrendjét, összetételét. Mindezt a mai kor igényeihez igazították, így állt össze a zöldségekben, húsokban egyaránt gazdag kínálat, melynek végét egy különleges boralapú desszert zárja.

A vacsora előtt tökéletes étvágygerjesztőül szolgál az a körülbelül egyórás séta a kastélyban, mely a Festetics-család életébe nyújt betekintést. A múzeum állandó kiállításán Lönhard Miklós tárlatvezető kalauzolja végig a látogatót. A történelmileg precíz, ugyanakkor humoros, sőt néha bulváros - ám mindettől teljesen életszerű - prezentációból számos érdekességet tudhatunk meg a kastélyról, és a Festeticsek mindennapjairól. Például, hogy miért van a női fogadóteremben annyi tükör, hány lépcsőház szolgálta ki a palota 101 helyiségét (ez a szám az 1700-as évek közepén még csak 34 volt, majd fokozatosan bővítették a kastélyt), s ki kivel kötött házasságot, vagy kivel került frigy révén rokoni kapcsoltba. Az is kiderül, hogy milyen vázák, és egyéb kerámiák díszítik a kastély termeit (meisseni, kínai, maláj), ki volt a család fekete báránya, miért nem kedvelték az arisztokrata főurak Horthy Miklóst, s hogyan is kell helyesen feküdni egy rekamién?

kastely 3

A fordulatos előadásból fény derül arra a titokra is, hogy vajon a híres Arisztid és Tasziló vicceknek, van- e közük Festetics Taszilóhoz, aki fél évszázadon keresztül volt a palota ura.

Azt meg talán mondani sem kell, hogy a kutyák, lovak portréja, sok esetben előbbre való volt, mint a feleségeké. Aki szeretné tudni ennek az okát is, feltétlenül látogasson el a helyszínre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK