2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Több, mint origami

2012. október 15. hétfő, 15:17
Címkék:

"Szájtátós" rácsodálkozást okoz az az egyedülálló kiállítás, mely a közelmúltban nyílt a zalaegerszegi Eötvös-iskolában. Sélleiné Jónás Erika tanítónő "Kusudama" papírcsodái, azaz origamira alapuló díszei a japán esztétikumot tárják az érdeklődők elé.

origami 1

Kusudama, a papírcsoda



Sélleiné Jónás Erikának pedagógusként nem volt ismeretlen a papírhajtogatás, az általa alkalmazott, a japánoknál általános matematika tanítási módszer, a Kumon révén pedig évtizedek óta van kapcsolata a távol-keleti világgal. Ennek a kultúrának az egyik érdekessége a kusudama, a papír függődísz, melynek a tanítónő is rabja lett néhány hónapja, amikor a ballagó osztályok teremdíszeit készítette el ily módon. S bár a technika nem könnyű, egy-egy baba elkészítése 5-6 órás munkával jár, mégis a nyár során egy kiállításra való dísz került ki a kezei alól. A tárlaton látható munkák nagyon mutatósak, egy részük speciális japán papírból készült. S a díszek mellett egy kis információs anyag is helyet kapott Japánról, s a kusudama atyjáról, Akira Yoshizawáról, akinek az alkotásai műtárgy szinten számontartottak (egyes darabok 30 éves tökéletesítés után készültek el).

origami 2

A megnyitón az Albatrosz táncegyüttes külön erre az alkalomra japán koreográfiával állt elő, s az együttes vezetője, Háriné Molnár Ágnes emellett még hajtogatással készült ajándékkal is kedveskedett kollégájának.

A kiállítót az iskola művészeti munkaközössége és Németh Ottóné igazgató helyettes is köszöntötték.

A kiállítás decemberig látható az iskola aulájában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK