2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szerethető múzeum kicsiknek és nagyoknak

2012. november 08. csütörtök, 19:38
Címkék:

Ismét nagyszabású múzeumpedagógiai programsorozatot indít a Göcseji Múzeum. A projekt bizonyos szempontból folytatása a tavaly lezárult "Varázslatos ezer év" című sorozatnak, hiszen hasonló elveken nyugszik. A mostani "A szerethető múzeum" címet viselő program azonban bővebb; több oktatási és nevelési intézményt szólít meg, és gazdagabb kínálatból választhattak az iskolák, óvodák.

Új múzeumpedagógiai programsorozat indul

A projektnyitó sajtótájékoztatón Kaján Imre igazgató elmondta: a TÁMOP pályázatán ezúttal közel 28 millió forintot nyert az intézmény, amit szakkörök, témanapok és kirándulások szervezésére fordítanak. Van olyan foglalkozás, ami a múzeumban várja majd a diákokat, ám külső helyszínek is lesznek. A projekt időtartama alatt - ami másfél esztendő - minden korosztályt meg kívánnak szólítani, az óvodásoktól kezdve a végzős középiskolásokig. Az igazgató úgy látja, hogy azzal, hogy a múzeum fenntartója a zalaegerszegi önkormányzat lesz, új helyzet áll elő. Ez a projekt viszont jó alkalom arra, hogy az intézmény szorosabbra fűzze a kapcsolatot a zalaegerszegiekkel, legyen szó diákokról vagy felnőttekről. A jövőben ugyanis még inkább szeretnék megszólítani, és a múzeumba csalogatni a helyieket.

gocseji muzeum

Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus, a projekt menedzsere elmondta: míg az előző múzeumpedagógiai programsorozat hat oktatási és nevelési intézményt szólított meg, addig most 14 iskolával illetve óvodával (a baki Göcsej Kapuja ÁMK három tagintézményével, a zalaegerszegi Csány SZKI-val, Landorhegyi Általános Iskolával, a Belvárosi-iskola Petőfi-székhelyiskolájával, a Mindszenty-iskolával, a Belvárosi Integrált Óvoda öt tagóvodájával, és a pacsai Általános Iskola és Óvodával) kötöttek szerződést. Az emelkedő szám jelzi az előző program sikerét, illetve azt, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az efféle múzeumi foglalkozások iránt.

A januártól induló programokon összesen 1775 gyerek vesz majd részt, akik 31 szakkörre és 46 témanapra látogathatnak el. Ezen kívül kirándulások is várják őket: többek között a fővárosi Hadtörténeti Múzeumba, valamint a szentendrei skanzenbe is elutazhatnak a csoportok.

A szakkörök között ezúttal is szerepel drámapedagógia (Vár a király), néprajz (Múltunk mesés üzenetei), reformkori kalandozás, (Deák Ferenc és kora), régészet (A római élet a régész szemével), fotó- család- és helytörténet (Miről mesélnek a régi fényképek) és fazekasság (Zalai fazekasság forma és motívumvilága). Újdonságként pedig a korabeli mérnökök munkáival, régi térképekkel is megismerkedhetnek a diákok (Utazás a 200 évvel ezelőtti mérnökök világába). A témanapokon többek között Németh János keramikusművész munkásságáról, neves zalai művészekről, középkori kolostorokról, a Keszthelyi-hegység régészeti emlékeiről is hallhatnak érdekességeket a gyerekek.

A foglalkozások részben muzeológusok, részben pedig külső szakemberek bevonásával zajlanak, illeszkedve az iskolák pedagógiai programjaihoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK