2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Csik Ferencre emlékeztek

2013. június 13. csütörtök, 18:30
Címkék:

Keszthelyen, a városhoz szorosan kötődő egykori úszóbajnokra, Csik Ferencre emlékeztek, születésének századik évfordulója jegyében. A híres sportoló, orvos az 1936-os berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban szerzett aranyérmet.

csik

Az ünnepi események vendége volt Csik Katalin, aki "Édesapám emléke" címmel írt kötetét mutatta be. A rendezvényen a szerzőnek az édesapjáról készített kerámia domborművet adott át Túri Török Tibor helytörténetkutató, gyűjtő, szobrász, kinek több neves személyről készített alkotása található a város közterületein.

A Balatoni Múzeumban "A sportember, aki a test és a lélek harmóniájában élt" címmel kiállítás nyílt relikviáiból, dokumentumokból. Az önkormányzata támogatásával létrejött kiállítást Haász Gabriella történész, a Balatoni Múzeum munkatársa rendezte, közreműködő volt Jordán György, Szeklár Róbert, Kiss Viktor, Csik Katalin és Bujtor Katalin. A látnivalókat számos magánszemély és intézmény, közgyűjteménytár kölcsönözte ez alkalomra.

A tárlat elé írt sorok idéznek Csik Ferenc életéből: "Kaposváron született, 1913 december 12-én. Édesapja 1915 őszén az I. világháború szerbiai frontján vesztette életét. Kisdiákként, 11 évesen kezdődött a Keszthelyi kötődése, a városba anyai nagyszülőkhöz költözve hadiözvegy édesanyjával. A premontrei gimnázium jó tanulóinak sorában szabadidejébe belefért a festés-rajzolás, a cserkészmozgalomban való részvétel, a néptánc, a hegedülés és a sport is. A Yacht Clubban és a Törekvés SE-ben kezdett versenyszerűen úszni, emellett vitorlázott, teniszezett, télen korcsolyázott és síelt. Érettségi után került Budapestre, a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán tanult tovább. Keszthelyre továbbra is hazajárt hétvégeken és nyaranta. Gyakorló orvosként a fővárosban alapított családot, ám otthonának akkor is gyermekkora és ifjúsága színhelyét tekintette."

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK