2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az olajképek derűje

2012. június 16. szombat, 11:11
Címkék:

Zalaegerszegen született, ám 1956-ban disszidált, s azóta is Ausztriában él. Festményeit több európai országban is bemutatták már, és rendszeresen állít ki Magyarországon is. Gerencsér Lajos festőművésznek a közelmúltban nyílt tárlata a megyeszékhelyi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

g-lajos 1

Gerencsér Lajos tárlata a zsinagógában


Az idős, autodidakta alkotó (aki ifjú korában Bernáth Aurél tanítványa volt) főleg tájképeket és portrékat fest. A mostani kiállítás egyfajta visszatekintés is; nemcsak a zalai táj tűnik fel a képeken, hanem régi, ma már nem látható épületek - zsúpfedeles házak, pincék, vagy éppen a néhai andráshidai malom - is megelevenednek szemünk előtt.

g-lajos 2

Az alkotót dr. Szita Szabolcs történész, és dr. Szepesi Hédi művészettörténész köszöntette. Elhangzott: Gerencsér Lajos a börtön elől, kitaszítottként menekült 23 éves korában Ausztriába. Öröm, hogy mióta teheti, visszajár Magyarországra, hogy bemutassa alkotásait. Képein a nagy művészeti irányzatok nem hagytak nyomot. Művei ugyanakkor derűsek és sajátosak. Olajképein gyakori az idillikus természetábrázolás, de a művész szívesen szemléli a megkopott épületek szépségeinek maradványait is. Ma már tudjuk, hogy a képeken látható házak közül sok, már nem létezik.

Gerencsér Lajos festőművész kiállítása június 30-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK