2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kötetben a Pais Dezső emlékülés anyaga

2012. november 08. csütörtök, 20:54
Címkék:

A zalaegerszegi születésű híres nyelvésznek, Pais Dezsőnek egy esztendővel ezelőtt szerveztek emlékülést születésének 125. évfordulója alkalmából a zalai megyeszékhelyen.

pais-konyv 1

Gyimesi Endre ajánlotta a könyvet az érdeklődők figyelmébe

A konferencia anyaga immár kötetben is hozzáférhető, a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtár jóvoltából. Az "Emlékülés - Pais Dezső születésének 125. évfordulóján" című könyvet dr. Ördög Ferenc egyetemi tanár, Nagykanizsa díszpolgára szerkesztette. A kötetet a József Attila könyvtárban, dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felelevenítve Pais Dezső életének fontos állomásait.

pais-konyv 2

A kötet szerkesztője is megemlékezett Pais Dezsőről

A könyvvel kapcsolatban elhangzott: nemcsak a tavalyi emlékülés anyaga olvasható benne, hanem a nyelvészről - úgy is mint Zalaegerszeg díszpolgáráról - szóló korabeli újságcikkek, és fotók is megtalálhatók a kötetben. Tanári pályájáról, nyelvészeti munkásságáról és magáról a nyelvtudomány korabeli kérdéseiről egyaránt találhatunk érdekességeket.

Bár a nyelvészetet sokan száraz tudománynak tartják, az új kötet mégis olvasmányos kiadvány. Rengeteg mulatságos anekdota is segít felidézni a néhai professzor alakját, szellemiségét.

pais-konyv 3

Olvasmányos kötetet állítottak össze.

(A képen Balaicz Zoltán alpolgármester és Gecse Péter a kulturális bizottság elnöke)

A kötetbemutatón részt vevő Ördög Ferenc elmondta: nagyon örül, hogy felkérték a kötet szerkesztésére. Annak ellenére, hogy ő személy szerint nem volt Pais tanítványa, később többször is volt alkalma találkozni vele, és rengeteg olyan ma is élő tudóst ismer, akit még tanított Pais Dezső.

A könyvben többek között Kiss Jenő, Ördög Ferenc, Pusztai Ferenc és Németh József tollából olvashatunk tanulmányt, ez utóbbi szerző pedig részletesen elemzi Pais és Zalaegerszeg kapcsolatát is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK