2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Keresztury emlékezete

2012. szeptember 07. péntek, 12:55
Címkék:

A hagyományoknak megfelelően Keresztury Dezső Széchenyi téri mellszobra előtt tisztelegtek a költő, akadémikus születésének 108. évfordulója alkalmából. A zalaegerszegi születésű tudós és művész munkásságát dr. Gyimesi Endre miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, a Keresztury Dezső Emlékbizottság elnöke méltatta.

keresztury

Hazaszeretet és komplex látásmód


Mint fogalmazott Kereszturyt mozgalmas élete folyamán mindvégig emberség, hazaszeretet és komplex látásmód jellemezte. Bárhová is vetette a sors, soha nem feledkezett meg szülőföldjéről, Zaláról, mely több versének is ihletője volt. Az utolsó polihisztorok egyikeként hatalmas szellemi örökséget hagyott hátra; nemcsak mint költő, író, vagy az Eötvös Kollégium igazgatója, hanem mint művelődési miniszter és tudós, akadémikus is. Ö mentette meg a Festetics-könyvtárat az enyészet alól, védelmébe vette Szabó Lőrincet, küzdött a fiatal filmrendezők elismeréséért. Bár sokáig távol élt Zalától, a 60-as években visszatért, s haláláig egykori alma matere, a Zrínyi-gimnázium, és szülővárosa patrónusa lett úgy, hogy közben egész életét a teljes haza szolgálata töltötte be.

Az ünnepségen a város nevében Balaicz Zoltán alpolgármester, és Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, a könyvtárak nevében pedig Kiss Gábor a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója, Tóth Judit igazgatóhelyettes és Nitsch Erzsébet, a József Attila Városi Könyvtár igazgatója helyezte el az emlékezés koszorúját.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK