2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kemendy Géza harctéri emlékei

2012. október 26. péntek, 16:23
Címkék:

Kemendy Géza, néhai sármelléki kántortanító, tartalékos zászlós, majd hadnagy a magyar királyi 17. honvéd gyalogezred II. csáktornyai zászlóaljának vonatparancsnokaként vett részt 1942-43-ban a 2. honvéd hadsereg keleti hadszíntéren vívott háborús küzdelmeiben.

sarmellek-kemendy

Könyvbemutató Sármelléken



Visszaemlékezéseit négy évtizeddel ezelőtt papírra vetette, emléket állítva a zászlóalj hősi halált halt, eltűnt, vagy megsebesült katonáinak. A háborús levelezéseket és korabeli fotográfiákat Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója és dr. Szabó Péter, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze később sajtó alá rendezte, és a szerkesztők részvételével a közelmúltban a Sármelléki ÁMK-ban tartották a frissen megjelent kötet bemutatóját.

A Tátorján Népzenei Együttes közreműködésével zajlott rendezvény alkalmával többen méltatták a Zalai Gyűjtemény 71. számaként megjelent kötet és a néhai tanító erényeit, érdemeit. A Nemzeti Kulturális Alap, a megyei közgyűlés, a Sármellék Művelődéséért Közalapítvány, valamint a vonyarcvashegyi és zalaszántói önkormányzat támogatásával kiadott könyv díszbemutatóján Horváth Tibor, Sármellék polgármestere köszöntőjében különlegesen nagy értékű ajándéknak nevezte a lenyűgöző olvasmányt, amelyik bemutatja Kemendy Géza értékes emberi tulajdonságait, példát állítva az olvasóknak. Szabó Vendel, a település korábbi polgármestere egykori kedves tanáráról, illetve Géza bácsi sármelléki kötődéseiről mesélt. Személyes hangvételű beszédében felelevenítette a magának hamar tekintélyt szerző segédtanító, a későbbi bölcs kántortanító, a bátor katona, az országos hírűvé lett helyi népi együttest és tánccsoportot szervező népművelő, az emberséges TSZ-elnök dicső emlékét. A segítőkész, következetes, nagytekintélyű ember kiváló tulajdonságairól a család nevében: Kemendy Nándor, a könyv szerzőjének unokaöccse adott számot. A könyvet Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója mutatta be a száznál több érdeklődőnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK