2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kézművesek és csepűrágók a vásáron

2012. szeptember 10. hétfő, 13:39
Címkék:

Mesterségek címere elnevezéssel kilencedik alkalommal rendezték meg a kistérségi kiállítást és vásárt Felsőrajkon szeptember 8-án. A helyi, saját előállítású élelmiszerek sokféleségét látván úgy érezhette magát a látogató, mintha egy igazi falusi éléskamrába nyitott volna be. A kínálat igazán hívogatóra sikeredett a kézműves termékekből is, így nem csoda, hogy a rendezvénynek helyet adó rajki várudvar nyüzsgő, színes forgataggá változott az érdeklődők sokaságának köszönhetően. A vidám hangulatról a kistérség településeinek amatőr művészeti egyesületei gondoskodtak.

felsorajk vasar1

A falu, a magyar vidék ünnepe Felsőrajkon

– Egy hektárnyi 16. századi történelmet hoztunk létre azzal, hogy felépítettük a rajki vár mását. Ez a várudvart most megtöltöttük élettel, mert szeretnénk bemutatni azt, ami ránk, magyarokra és a zalai falvakra jellemző. A helyi termékek bemutatójával szeretnénk visszahozni mindazt, ami a falut jelentette korábban – hangsúlyozta a rendezvény céljáról köszöntőjében Vigh László polgármester, országgyűlési képviselő.

A pacsai kistérség termelőinek és kézműveseinek vásárát dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő nyitotta meg

– Ahogy Zala megyébe átérek, mindig olyan érzés fog el, mintha hazaérnék, mert én is ilyen dimbes-dombos vidéken nőttem fel, mint a zalai dombság – köszöntötte a hallgatóságot, majd a vásár szervezőit, kiállítóit, fellépőit méltatva arról beszélt, hogy a nagyon sok értéket hordozó magyar vidéket meg kell ismertetni a világgal.

felsorajk vasar4

– El kell mondanunk, hogy mire vagyunk büszkék, mert nem tudnak rólunk eleget külföldön, és az Európai Unióban. Jó szolgálatot tesz e tekintetben ez a vásár, mely a zalaiak vendégszeretetéről és szorgalmáról árulkodik – hangsúlyozta.

Az ünnepség a Legjobb Zalai Házi Pálinka díj átadásával folytatódott. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, Németh Géza becsehelyi polgármester ötlete alapján rendezték meg a megyei pálinkamustrát. A zsűri illat, tisztaság és karakter alapján Gazdag Attila madárberkenye pálinkáját jelölte meg győztesnek. A kanizsai pálinkakészítő örömmel köszönte meg a díjat.

A vásárnyitó részeként köszöntőt mondott Pintér László országgyűlési képviselő és Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere, országgyűlési képviselő. A Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás idén márciusban nagy sikerrel mutatkozott be a Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. Erdélyi barátaikat mos viszontlátogatásra invitálták. A vendéglátásért Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere mondott köszönetet.

felsorajk vasar3

A feltálalt ételek receptjeiből egy szakácskönyv is készült a kistérségi társulás gondozásában. Az Ízutazás című kiadvány nívós színvonalát több felszólaló is méltatta.

A kistérségi társulás idén ötéves fennállását ünnepli. Ebből az alkalomból Vigh László, mint a szervezet elnöke plaketteket adott át a tagtelepülések polgármestereinek. A kistérség kulturális díját, a Gönczi Ferenc emlékplakettet Vági Józsefnek, a Pacsai Népdalkör és Citerazenekar Egyesület elnökének adományozták.

felsorajk vasar2

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK