2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szerethető természettudományok

2014. szeptember 26. péntek, 11:41
Címkék:

Bemutató órák, plenáris előadások és kísérletek várták az érdeklődőket a Kölcsey Ferenc Gimnázium szakmai napján, amit az intézmény a Természettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése című Támop projektje keretében valósított meg.

kolcsey szakmainap1

A Kölcsey-gimnázium korszerű laborjában

A rendezvényen köszöntőt mondott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere, aki arról beszélt, hogy 2013. január 1-jével megváltozott a közoktatás rendszerre, emiatt a város már nem fenntartó, de ugyanúgy fontosak számára az intézmények. Ezt bizonyítja az önkormányzat projektje, ami egy korszerű természettudományos labor létrehozását segítette a Kölcsey-gimnáziumban. Ennek jelentőségét emelte ki beszédében Pácsonyi Imre tankerületi igazgató és Velkey Péter projektmenedzser is.

kolcsey szakmainap2

Csiszár Imre, a Szegedi Regionális Diáklaboratórium (SzeReTeD) laborvezetője arról szólt, hogy már az elnevezésben is arra törekedtek, hogy kifejezzék a létesítmény küldetését. A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában tavaly májusban átadott természettudományos labor egyik termében kémia-, biológia-, míg a másikban a fizika- és földrajzkísérleteket lehet végezni. A természettudományok oktatásának új lehetősége megelégedésére szolgál mind a 18 partnerintézmény diákjai és pedagógusai számára A tanórák mellett több közös programot szerveznek, ilyen az alsósoknak meghirdetett Titkok padlása foglalkozás, vagy a pedagógusok SzeReTeD szemináriuma.

Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai titkára elmondta, folyamatosan fogadnak tanulmányi versenyekre készülő illetve a téma iránt érdeklődő diákokat, akik többek között madárgyűrűzést, madártani kutatásokat végezhetnek. Fenékpusztán az elmúlt negyven évben több mint 300 ezer madarat gyűrűztek. Ezen adatsorok is rendelkezésre állnak, melyekből különböző következtetéseket vonhatnak le.

Szamper Aranka, az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola szaktanára előadásában az interaktív tananyag szerkesztését ismertette. Az internetes felületen különböző típusú feladatokat lehet létrehozni.

kolcsey szakmainap3

Ezt követően Pozsik Lajos laborvezető, Szűcs Klára és Kocsis István szaktanárok diákok segítségével több biológiai, kémiai és fizikai kísérletet mutattak be. Többek között a csont kémiai összetételét és az ozmózist vizsgálták, valamint növényi alapanyagokból macerátumot, kaparékot, levonatot és nyúzatot készítettek. A szakmai nap délelőttjén biológia és fizika tanórákat is megtekintettek a laborban a partnerintézményekből érkező pedagógusok, amin szülők is részt vettek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK