2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Reneszánsz látogatóközpont nyílik Egerváron

2013. július 29. hétfő, 15:26
Címkék:

Reneszánsz élményturisztikai központtá alakították át az egervári Nádasdy–Széchényi várkastélyt, amit Magyarországon elsőként okostelefonos tárlatvezetéssel tekinthetnek meg a látogatók. A több mint hatszáz milliós forintos beruházással felújított és korhűen berendezett épületben a későreneszánsz várkastélyok mindennapi életét mutatják be. A projekt lezárult, záróeseményként bejárásra invitálták a sajtó munkatársait július 29-én.

varkastey1

Okostelefonos tárlatvezetés, tapintható tárlat, kulturális és szórakoztató programok

Virág Zsolt művészeti vezető elmondta, egy rozsdás vasszög sem maradt a reneszánsz korból a várkastélyban, ezért a rekonstrukciót fal- és levéltári kutatások előzték meg, hogy a termeket korhű (barokk és reneszánsz) bútormásolatokkal rendezhessék be, miután ebből a korszakból csak egyetlen reneszánszkori bútor maradt fenn hazánkban. A művészeti vezető kiemelte továbbá, hogy szintén egyetlen Magyarországon az az okostelefonos tárlatvezetési rendszer, melynek segítségével a látogatók végigjárhatják a 21 állomásból álló útvonalat az egervári várkastélyban. A készülékbe feltöltött információk emellett sok érdekességgel, történelmi adatokkal is szolgálnak; a látogathatók többek között megismerhetik, hogyan készítették az ételeket, milyen lakomákat tartottak a lovagteremben, illetve kik és mikor birtokolták az egervári várkastélyt, melynek története érintőképernyős kivetítőkön is megtekinthető az egyik kiállítótérben. Ebben a teremben a Kárpát-medence területén fennmaradt reneszánsz várkastélyok közül makettben is bemutatnak néhányat.

varkastey2

Az épületben reneszánsz játszóházat létesítettek a gyerekeknek, a látássérültek számára tapintható tárlatot alakítottak ki, a valamikori magtárban időszakos kiállítóteret hoztak létre, ahol a sajtóbejárás alkalmával Buday Mihály festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész tárlatát nyitotta meg Kostály László művészettörténész.

A rekonstrukció részeként felújították az ország legrégebbi 1974 óta működő nyári színházát, ami a jövő évtől újból üzemel majd. Ajándékboltot és kávézót is létesítettek várkastélyban, melynek energiatakarékos fűtését és hűtését geotermikus rendszer biztosítja.

Szijártó József, Egervár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kezelésében lévő várkastély felújítása fontos mérföldkő az alig ezer lelkes település életében, ami jelentős turisztikai központként válhat ismertté országszerte és a határokon túl is.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, a megye egyik legjelentősebb építészeti öröksége az egervári várkastély. Mint fogalmazott, a kormány azért hajtotta végre az önkormányzati adósságkonszolidációt, hogy támogassa az egervárihoz hasonló beruházások megvalósítását a településeken.

Németh József, az üzemeltető Várkastély Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, várhatóan augusztus végén megkezdik a szálláshelyek és a konyha felújítását. Nyertes projektjük részeként a várkastély elé egy közel ötszáz négyzetméteresfedett rendezvényteret is létrehoznak, valamint felújítják a közelben található barokk istállót.

varkastey3

A 638 millió forintba kerülő beruházhoz 531 milliót a Nyugat-dunántúli Operatív Program biztosított, 63 millió forintot a Belügyminisztérium önerő alapjából nyert el az önkormányzat, mely 43 millió forint saját erőt tett hozzá.

Az egervári várkastélyt várhatóan augusztus közepén nyitják meg a nagyközönség előtt, az ünnepélyes átadást a hónap végére, szeptember elejére tervezik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK