2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Muzsika, bábszínház, mesekönyv-bemutató

2013. július 02. kedd, 17:41
Címkék:

Július 19. és 21. között Fatemplom Fesztivált rendeznek a Zala megyei Magyarföldön. A példás összefogással felépített ökomenikus templomot 2010. június 19-én szentelték fel. Évfordulója alkalmából immár második alkalommal invitálják az érdeklődőket a kulturális találkozóra, melyen fellép többek között Bognár Szilvia, a Csík zenekar, a Kaláka, Szirtes Edina Mókus, Rátóti Zoltán, az Igricek, a MagyarVista Social Club, valamint Szlovéniából a Brina és Szicíliából a Nakaira együttes. A programkínálatáról sajtótájékoztatót tartottak Zalaegerszegen, a megyei kormányhivatal Zrínyi-termében.

magyarfold koncert

Fatemplom Fesztivál Magyarföldön a felszentelés évfordulója alkalmából 

– Nagyon fontos esemény ez a falu és mindnyájunk életében – kezdte Rátóti Zoltán színművész, fesztiváligazgató, aki kitért arra, hogy korábban a település polgármestereként sokat időzött ebben a teremben, mikor a templom építéséről egyeztettek. Mint mondta, akkor még nem volt címere Magyarföldnek, de most már van, így hamarosan felkerülhet a falra a többi zalai település mellé.

Azzal folytatta, hogy idén egy hónappal később ünneplik meg a fatemplom felszentelését. Okultak ugyanis a tavalyi esetből, mikor is a fesztivál egybeesett más eseményekkel (Virágzás Napja, Hétrétország Fesztivál), mert ragaszkodtak a felszentelés dátumához. A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója beszélt arról is, hogy az eltelt idő alatt a fatemplom bejáratott helyszínné vált, mivel kapcsolódtak más rendezvényekhez is a térségben. Céljuk tudniillik az, hogy a hitélet erősítése mellett kulturális központként is működjön ez a közösségi színtér. Idén Gryllus Dániel javaslatára döntöttek úgy, hogy háromnaposra szervezik a fesztivált, melyből hagyományt szeretnének teremteni.

fatemplom feszt

Gryllus Dániel zenész, az idén 44 éves Kaláka együttes alapítója a Fatemplom Fesztivál művészeti igazgatójaként ismertette a rendezvény programjait. Mint mondta, idén 34. alkalommal rendezték meg a Kaláka fesztivált, mellyel kicsit rokon a fatemplom fesztivál. A hely szellemiségét figyelembe véve azonban a zalai rendezvénybe igyekeztek több szakrális elemet bevonni. Az első két nap a koncertek és zenés előadások ideje; fellép mások mellett a Sator Quartet, Bognár Szilvia, Csík zenekar, Kaláka, Gryllus Vilmos, Szirtes Edina Mókus, Rátóti Zoltán, Igricek, Magyarvista. A fesztiválon szlovákiai és szicíliai vendégművészek is bemutatkoznak. A Kereplő Színház Lúdas Matyi történetét hozza el a közönségnek. Szombaton és vasárnap reggeltől délutánig a gyerekeket több koncert, kreatív játszóház és foglalkoztató várja, lesz mesekönyv-bemutató, dedikálás és meseolvasás is. Idén 4. alkalommal rajtol el a Magyarföldi Kerépárverseny mezőnye. Nevezni a helyszínen lehet. Mindhárom napon kézművesek kínálják portékáikat a templomdombon, az érdeklődők a helyi ételspecialitásokat is, mint például a dödöllét kóstolhatnak. A Fatemplom Fesztivált vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet zárja, melyen a liturgia elemei között a fesztivál művészei is előadják a hely és az alkalom szelleméhez illő dalaikat.

A művészeti vezető hangsúlyozta, valamennyi korosztály számára színes, nívós programokat kínálnak, amit reményeik szerint oly szeretettel fogadják a térségben és a régióban élők, ahogy ők bátorkodtak megszervezni a rendezvényt.

A fesztivál fővédnöke, Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A programokról bővebb információ olvasható a www.magyarfold-falu.hu internetes oldalon. Belépőjegyeket elővételben a Kaláka Zeneboltban (1052 Budapest, Bárczy I. u. 10. tel. (1)-267-5331, zenebolt@kalaka.hu) vagy online: www.kalakazenebolt.hu lehet megvásárolni, illetve a helyszínen a fesztivál ideje alatt. Étkezés biztosított a helyszínen egy étterem és más árusok jóvoltából, és szálláshelyeket is lehet foglalni a környező településeken.

(A felső fotó tavalyi felvétel)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK