2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Volt nekünk egy országunk"

2012. június 05. kedd, 08:06
Címkék:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város önkormányzata emlékünnepséget szervezett a 92 évvel ezelőtti trianoni diktátum alapján történt ország szétszabdalás okozta sebeket enyhítendő. A megemlékezésre a Hősök Kertjében került sor, ahol Balaicz Zoltán alpolgármester mondott beszédet.

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Az alpolgármester a kiegyezés utáni erős és fejlődő Magyarországról beszélt, mely korszaknak az első világháború és az azt lezáró diktátum vetett véget.

- Magyarország keresztre feszítése nem a mi szégyenünk, de mint egy végtelen történet még ma is kínoz. Felkészületlenül érte az akkori Magyarországot a határozat és a sokk nyomai még ma, 92 év után is megvannak. Elcsatolták az ország területének kétharmadát, és a lakosság egyharmadát. A magyarok szétszórttá váltak, ennek minden hátrányával. Mindezekről hallgatni hazugság, a csönd és elhallgatás a gyűlölet veszélyét rejti. Minden kiigazított határ mellett emberek vannak, akik élni akarnak és a mindezt a szülőföldjükön - majd a 2 millió leszakított erdélyi magyar életérzését Wass Alberttől vett idézettel érzékeltette az alpolgármester. - 2004. december 5-e is egy fájó szívdobbanás volt, amikor az akkori politika által beszennyezett népszavazás eredményeként el kellet utasítani a kettős állampolgárság megadását.

trianon

Balaicz Zoltán a kiegyezés utáni fejlődő Magyarországról is beszélt

Az orvoslásra majd hat évet kellett várni, amikor is 2010-ben az országgyűlés a kettős állampolgárságot és az azt jelképező Nemzeti Összetartozás Napját törvénybe iktatta. Ma azokra emlékezünk, akik megőrizték magyar anyanyelvünk, történelmünk, dalainkat a határon túl is. Ők trianon igazi hősei, az egyszerű parasztemberek, a papok, a tanítók, az újságírók. Ők mentették át a magyar életet, s hozzátették amit lehetett, ahogy lehetett. A halálos csapást ők fogták fel. Bár 8 országban élünk, mégis egy nemzet vagyunk.

Az ünnepség koszorúzással zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK