2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Parti sétányt terveznek Balatongyörökre

2012. október 19. péntek, 16:05
Címkék:

Balatongyörökön minden szempontból eredményesnek mondhatjuk a főszezont. A kedvező időjárásnak és a kánikulának köszönhetően a strandi bevételünk az eredetileg tervezetthez képest majd negyedével lett magasabb annak ellenére, hogy a legjobbaknak járó három csillagot elnyerő Kékhullám-díjas községi strandunk csak június közepétől lett fizetős – mondta el a főidény értékelése kapcsán Biró Róbert.

bgyorok net2

Sikeres és eredményes főidényt zártak

A polgármester szerint a siker elérésében közrejátszott, hogy a korábbi évek szisztematikus fejlesztései mostanra beértek. Mint mondta: megváltozott a főbejárat, vonalkódos beléptető rendszert építettek ki, a főbejárattól kezdődően kiselemes betonburkolatú sétányt raktak le, a hátsó részen létrehoztak egy hárompályás, nemzetközi szabványoknak is megfelelő, homokos strandröplabda pályát. A polgármestert elöljáróban a szezon mérlegének megvonására kértük.

- A balatontipp.hu hivatalos strandportál, a vendégek megelégedettségét mérő rangsorában tavaly a 23. helyen végeztünk, idén már a negyedik legjobb helyre került a strandunk. A kedvező időjárás még szeptemberben is kitartott, a falu két nagy szállodája sem zárt be a nyár végén. A falu turisztikai vonzerejét, a nyaralni vágyók körében való elismertségét Balatongyörök kedvezőbb megítélését jelentősen és mérhetően is segítette a tavasszal újjáalakult turisztikai egyesületünk és az új, szakvégzett munkatársakkal működő Tourinform iroda. A térségi West-Balaton program nyertes TDM-pályázatához kapcsolódva abszolút sikerrel, jó kihasználtsággal működött a kerékpár kölcsönző rendszer. Az egyesület így már nem csupán tagdíjakból és önkormányzati támogatásból lesz képes működni, hanem a bicikli kölcsönadás díjai is őket gazdagítják.

A Balatongyörökre érkező nyaralóknak már csak a negyede érkezett külföldről. Augusztus végével bezárólag feldolgoztuk a vendégéjszakák számát, és örömmel tapasztaltuk a tavalyi évhez képest mért nyolc százalékos emelkedést. A település elégedett szállásadói és vendéglátóipari vállalkozói szerint is a növekedést elsősorban a kiváló időjárás generálta. Örvendetes, hogy a strandbérletek kiállításához megkövetelt adóigazolások is hozták a várt eredményt, hisz adóbevételeink eredményesebbek és jobban tervezhetőek lettek. A tavalyi évhez képest 30 forinttal fölemelt idegenforgalmi adóból befolyt összeg is magasabb lett a tervezettnél. Küszöbön van az önkormányzatok 2013. január elsejével történő átalakítása, ezért a pénzügyi biztonság megteremtése és fenntartása most mindennél előbbre való. A strandi bevételeket nem éljük föl, hanem átgondoltan vissza fogjuk forgatni a strand további fejlesztésére. Emellett az óvatosság jegyében a képviselő-testület a tartalékképzésre helyezi a hangsúlyt, de mindezek mellett a továbblépés is elengedhetetlen cél. Jövőre a strandi beléptető rendszer már a hátsó bejáratnál is üzemelni fog.

- Optimistán tervezik a jövő évet és a fejlesztéseket is?

A településünknek lehetősége van egy százszázalékos támogatottságú, "parti sétányfejlesztés" tárgyában kiírt pályázat benyújtására. A döntés még idén megszületik és így a Böngyér, Zsibagyöp, a strand, a vasútállomás, a Dísz tér, a Soós-öböl és a Szépkilátó környéke is megújulhat. A horgászkikötő előtti közlekedési csomópont átalakulna, az épület mellett létrehoznánk egy kerékpáros megállító pontot. A strand mögötti vasúti felüljáróig új, térvilágítású sétányt tervezünk, ami később a Szép-kilátóig vezet majd. A Zsibagyöpi rendezvénytérre gyermek- és felnőtt játszóteret, új színpadot és sátrat tervezünk, valamint a Kneipp-kúra több elemét is megvalósítjuk. A strandbejárat épületének lebontásával, illetve újjáépítésével modernizálni szeretnénk a parti centrumot. A hely környezetébe illő épületegyüttesben a pénztárakon kívül illemhely, többfunkciós közösségi helyiség, kerékpáros pihenő, információs iroda is helyet kap már akár a következő szezon elejére. Lobbizunk az egykoron állami támogatással és önerőből végrehajtott, mára eliszapolódott strand mederkotrásának mielőbbi elvégzéséért is.

- A programok, rendezvények száma kimagasló volt.

- Önkormányzatunk és a művelődési ház kicsit túlvállalta magát az idei nyáron, sokkal több rendezvényt szerveztünk, mint a tavalyi szezonban. Emellett több program megvalósításában társszervezőként vettünk részt. Ilyen volt a tavaly hat, idén már nyolc alkalommal megrendezett Jazzfiesta, a Vonyarcvasheggyel közösen megtartott Szent Mihály-napi búcsú, de a turisztikai egyesület és a tűzoltó egyesület szerepvállalását is dicséret illeti. Jövőre egy "portfólión" belül próbáljuk a vendéglátóegységek számára is kedvező lehetőséget jelentő programokat úgy szervezni, hogy a főidényben ne nagyon maradjon rendezvény nélküli hét. Nem a szervező a lényeg, hanem a vonzó délutáni, esti program megvalósítása a cél. A tudatos marketingmunka e területre is kiterjed.

bgyorok net1

- Luca székeként készült a körforgalom, de közel a befejezés...

- Az önkormányzat nem felelős a csúszásért. A 71-es főút, Kossuth utca, Mogyorós utca csomópontjának átépítésére, biztonságosabbá tételére már majd egy évtizede elkészültek az első tervek. A 2009-ben benyújtott pályázat beadásától rögös út vezetett el napjainkig. A konzorciumi partnerkeresés, tervátdolgozások, a bonyolító és a kivitelező közti szerződés aláírásának csúszása, továbbá a közmű áthelyezések körüli bonyodalmak is nehezítették a beruházás kivitelezését, de november elején minden bizonnyal birtokba vehetik az autósok a körforgalmat. Az építkezésből származó felfordulás, a több tízperces dugók és az átmeneti kellemetlenségek szerencsére nem voltak negatív hatással községünk idegenforgalmára. A vendégek "leválasztása" és Balatongyörökre "navigálása" a jövőben viszont mindenképp hangsúlyosabb lehet az új körforgalommal.

- Lakossági fórumokon merült föl az utcanevek és házszámok problémája.

- A települési utcák karbantartását, névadását is igyekszünk folyamatosan elvégezni, és ősz végére várhatóan sikerül kipipálni e feladatot. A belterületi részeken már minden házszámozással végeztünk. A Felső-hegyi, Pap-hegyi, Bece-hegyi külterületi részek és Felsőcsetény számbavétele is megtörtént. A dupla akkora külterülettel, mint belterülettel rendelkező részeken sok olyan utca volt, ahol nem csupán a házszámozás hiányzott, de az utcának sem volt hivatalos elnevezése. Jövőre már sem a mentőknek, sem a tűzoltóknak nem kell keringőzniük. Balatongyörökön a minőséget megcélozva, összefogással igyekszünk elérni, hogy a 2013-as főszezon is legalább ilyen eredményes lehessen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK