2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Munkakutya világbajnokság Zalaegerszegen

2012. szeptember 20. csütörtök, 09:07
Címkék:

Ünnepélyes megnyitóval tegnap kezdetét vette a 22. FCI IPO Munkakutya Világbajnokság Zalaegerszegen. A ZTE-stadionban 35 európai, észak- és dél-amerikai valamint ázsiai országból érkezett negyven csapat 135 egyéni nevezővel vonult be a sportpályára a megnyitó ünnepélyes nyitányaként. A főszereplő kutyusok – engedelmességüket és fegyelmezettségüket igazolva – egyetlen ugatás nélkül kísérték trénereiket a csapatszemlén.

munkakutya135 ország 135 egyéni nevezővel veszt részt a megmérettetésen 

A verseny résztvevőit elsőként Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a rangos világversenynek Magyarország illetve Zalaegerszeg adhat helyet. Jó versenyzést kívánt, majd felhívta a figyelmet arra, Magyarország lehetőséget kapott arra is, hogy a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szervezésében 2013 májusában megrendezze az FCI kutya-világkiállítást Budapesten.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében jelezte, hogy a zalai megyeszékhely kutyabarát város, amit több verseny megrendezése is igazol.

Frans Jansen, az FCI Munkakutya Szekciójának elnöke megnyitóbeszédében köszönetet mondott a szervezőknek és a házigazdáknak a világbajnokság megrendezéséért.

– Ötéves pályázati előkészületek után nyertük el a lehetőséget. Úgy gondolom, a világszervezet maximális megelégedésére, mert az elmúlt 6-8 évben ilyen magas nevezési létszám nem volt. Így most a 35 ország részvétele – a korábbi 20-22 és 28 mellett – mindenképpen rekordnak számít – mondta el érdeklődésünkre Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke. – Ebben szerepet játszott az is, hogy elmúlt egy évben sorra zajlottak a jövő évi kutya-világkiállítást előkészítő rendezvényeink (például a vadászkutya Európa-bajnokság), melyek világszerte felkeltették az érdeklődést a magyar kynológai iránt.

– Az érdeklődést mutatja, hogy nagyon sokan értekeztek távoli országokból.

– Nagy öröm számunkra, mert ez valóban világverseny. Az Európában rendezett világbajnokságra általában az a jellemző, hogy többnyire csak a kontinensről vesznek részt rajta versenyzők. Ellenben most Zalaegerszegen, Dél-Amerikától Japánig, a Közel-Kelettől az európai államokig bezárólag mindenki itt van, aki számít a szakmában.

munkakutya2

– Milyen esélyekkel indul a magyar csapat?

– Teljesítményük évről évre javul, a tavalyi világbajnokságon már a legjobb tíz között végzett a csapat és egy egyéni versenyző. Bízom benne, hogy felkészültségük mellett a hazai pálya előnyeit is kihasználva, hasonló jó eredményt érnek el a zalaegerszegi világbajnokságon is.

– Miből áll a verseny?

– Minden versenynek, legyen hazai, nemzetközi vagy világbajnokság három része van. A legfontosabb, mellyel indul, a fegyelmező gyakorlatok, ezt követi az őrző-védő munka, majd a nagyon precíz előkészítési munkát követelő nyomkövetési feladattal zárul a megmérettetés.

Mint megtudtuk, többségében német juhász, belga juhász, dobermann és schnauzer fajtákkal versenyeznek a csapatok mától négy napon át. Vasárnap 9 órától kezdődően kutyakiállítást és látványos kutyabemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők a sportcsarnokban, az ünnepélyes eredményhirdetést 17 órakor tartják majd a stadionban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK