2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mindszenty-kiállítás a ferenceseknél

2012. szeptember 30. vasárnap, 18:18
Címkék:

Mindszenty József születésének 120 és a zalaegerszegi ferences templom felszentelésének 85. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással, és ünnepi szentmisével emlékeztek a bíborosra. A szentmisét Konkoly István püspök és Magyar Gergely ferences provinciális celebrálta, a ferences templom toronyszobájában Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a tárlatot. A kiállításon Mindszenty zalaegerszegi tevékenységét, üldöztetésének, és emigrációjának eseményeit láthatják az érdeklődők. Az anyagok Andor Imre magángyűjteményéből, a megyei levéltárból és a Göcseji Múzeumból származnak.

ader 1

Áder János köztársasági elnök méltatta a bíboros életét



A kéziratos dokumentumok mellett látható a bíboros zalaegerszegi miseruhája, az amerikai nagykövetségen használt térdeplője és az első zalaegerszegi ferences házfőnök, Deák Szulpic naplója is.

Az államfő köszöntőjében arról beszélt, hogy Mindszenty nélkül más lenne a közös huszadik századi történelmünk. "Úgy kell emlékeznünk rá, mint ahogy a legkedvesebb tanítónkra szoktunk emlékezni, akinek sokat köszönhetünk". Adósai vagyunk a zalaegerszegi lelkipásztornak, aki a legalaposabban kritizálta a bolsevista ideológiát, amit az akkori vezető magyar politikusok nem igazán ismertek. Adósai vagyunk azért is - folytatta - mert a XX. század magyar történelmének egyik legkiválóbb alakja volt, ennek ellenére méltatlanul keveset tudunk róla. Középiskolás korunkban csak annyit tanítottak, hogy ő volt a klerikális reakció híve, a nép ellensége.

ader 2

Áder János felidézte: Mindszenty pappá szentelése után másfél évvel került Zalaegerszegre, ahol 27 éven át, szolgált, és a város sokat köszönhet neki. Ő építette a ferences templomot és kolostort, illetve telepítette le a barátokat a megyeszékhelyen. Megszervezte a szegénygondozást, kórházi missziót hozott létre, támogatta a rászorulókat és részt vett az Oncsa-házak építésében is. Munkássága követendő példa ma is, ezért emlékezetünkben meg kell őt őrizni - fogalmazott a köztársasági elnök.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK