2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megvásárolnák a gébárti fedett fürdőt

2012. október 29. hétfő, 14:28
Címkék:

Zalaegerszeg önkormányzata elviekben egyetért a gébárti fedett fürdő, a gébárti kem ping valamint a pózvai geotermikus közműrendszer eszközeinek megvásárlásával. Mint Doszpoth Attila alpolgármester, a közgyűlést követő sajtótájékoztatón jelezte: "első lépésről" van szó. A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a megszerezni kívánt vagyontárgyakról készíttessen vagyonértékelést és világíttassa át az érintett két gazdasági társaságot, (Kalor Zala Kft., Thermalplus Kft.) illetve a pózvai geotermikus projektet. Az alpolgármester kérdésre válaszolva azt mondta: a megvásárolni tervezett eszközök értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

termal 1

A közgyűlésen igényként hangzott el, hogy egy új üzleti, idegenforgalmi koncepció alapján szülessen végleges döntés.

Az előzményekről: a gébárti turisztikai fejlesztések 2002-ben léptek új szakaszba, amikor a nyitott termálfürdő és az aquapark megépítése után megfogalmazódott egy fedett termálfürdő, egy kemping és egy wellness szálloda megvalósítása is. A beruházásokat az önkormányzat külső tőke bevonásával kívánta végrehajtani, ezért a már meglévő létesítmények, továbbá a tóstrand üzemeltetését pályázat útján vállalkozásba adta. A nyertes pályázó vállalta a fedett termálfürdő, a kemping és a szálloda megépítését, működtetését. Míg a fedett termálfürdő és a kemping megépült, a szálloda nem.

Az elmúlt tíz év alatt - az előterjesztés megfogalmazása szerint - a vállalkozóval az együttműködés nem volt problémáktól mentes, jelenleg is több vitás kérdés van napirenden. Az aquapark üzemeltetését a vállalkozás 2009-ben visszaadta az önkormányzatnak és nyilvánvalóvá vált, hogy a szálloda megépítése sem áll módjában. A kialakult helyzetben nincs lehetősége az önkormányzatnak az általa kívánatosnak tartott gébárti turisztikai fejlesztések befejezésére. A tiszta tulajdoni állapotok és a biztonságos üzemeltetési feltételek megteremtése érdekében a kemping, a fedett termálfürdő és a pózv ai TT1 számú termálvizes kút, valamint kiszolgáló gépészeti berendezései és a termálvezeték tulajdonjogának megszerzésére van szükség. A tranzakció csak hitel felvételével képzelhető el, a kérdés, pedig, ki(k) legyen a vevő?

Az önkormányzat mellett szól az illetékmentesség, továbbá a közvetlen és egységes tulajdonlás. Hátrányt jelent a stabilizációs törvényből eredő hitelfelvételi nehézség, ami azt jelenti, hogy 100 millió forint feletti pénzkölcsön felvételéhez kormányzati hozzájárulás szükséges, melyet nem biztos hogy megkapna Zalaegerszeg önkormányzata.

Az önkormányzati társaság mellett szól, hogy a stabilizációs törvény előírásai nem vonatkoznak rá, viszont nehézséget jelent, hogy a pénzintézetek a hitelhez olyan üzleti tervet követelnek, ami biztosítja a hitel megtérülését. Ilyen üzleti elképzelést sem könnyű az asztalra tenni. Mindezeket figyelembe véve a képviselőtestület szerint az látszik célszerűnek, hogy az önkormányzat egyik egyszemélyes tulajdonú gazdasági társasága próbálja megszerezni a Kalor Zala Kft. és a Thermalplus Kft. gazdasági társaságok 100 százalékos üzletrészét, az önkormányzat pedig a pózvai létesítményeket tehermentes állapotban, azonban ennek eldöntése még további mérlegelést igényel.

Az önkormányzatnak jelenleg is több követelése van a megvásárolni kívánt eszközöket tulajdonló gazdasági társaságokkal. Ezért vizsgálni kell annak a lehetőségét, van-e mód érvényesíteni a város követeléseit a készülő szerződéstervezetekben. A polgármester felhatalmazást kapott arra is, hogy tegyen konkrét javaslatot az adás-vétel tárgyára és a leendő vevő személyére. A határidő 2013. január 31.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK