2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Letenye online a világhálón

2012. november 30. péntek, 18:51
Címkék:

A 2012-es esztendő a változások évét jelentette az önkormányzatok számára, egy olyan időszakot hagynak lassan maguk mögött, melyben nemcsak megtapasztalták az átalakítási folyamatokat, az ezzel kapcsolatos döntéseket, hanem ténylegesen benne is éltek – fogalmazott bevezetőjében Halmi Béla, Letenye polgármestere. Elkészült a település GPS alapú térképe, így a Mura városában bárki a világon virtuális látogatást tehet.

Letenye 1 uj

Január elsejétől járási székhely és tankerületi központ

– Kijelöltek számunkra egy más nyomvonalat, ami városunk számára azt a pozitívumot jelentette, hogy újra járási székhely lehet. Ezért a "címért" meg kellett küzdeni, hiszen első körben csak négy járási székhelyt jelöltek ki, de sikerült elérnünk, hogy Letenye és Zalaszentgrót is járási központ lehet az új közigazgatási rendszerben. A központi szereppel minden bizonnyal nő majd mozgásterünk, ami elmozdulást jelenthet a jelenlegi helyzetből. Arra gondolok, hogy településeink a megye leghátrányosabb kistérségeiben fekszenek. A járási kormányhivatalok kialakításával valamint az államigazgatási és önkormányzati feladatok szétválasztásával illetve felosztásával úgy vélem, egy tiszta helyzet állt elő; az önkormányzatok valóban a településeikre tudnak majd koncentrálni. Az ötezer lélekszám alatti települések számára jóvátételnek is nevezhető az, hogy az állam átvállalja adósságállományukat. Az aprófalvas szerkezetű Zalában ez sok települést érint. De nyilván, mint minden döntés, ez sem lehet, mindenki számára igazságos. Önkormányzatunk is nehezen tudta fenntartani nevelési-oktatási intézményhálózatát, melyre évről évre többet kellett fordítanunk a rendelkezésre álló bevételi forrásokból. A működési hiányt pedig az önhiki pályázatokon igyekeztük pótolni.

– Hol lesz a járási hivatal?

– A járási kormányhivatal a városháza épületében kap helyet, miután eddig is itt működött a gyámhivatal, az első fokú építéshatóság és a földhivatal. Összesen tizenkét irodája lesz a kormányhivatalnak, és raktározás céljából a pince is rendelkezésre áll. A gazdaságosság elve határozta meg, hogy egy épületben helyeztük el a járási és önkormányzati hivatalt. Az emberek már megszokták, hogy itt intézik ügyeiket, így ez a jövőben sem lesz másképp. Kivételt képez az okmányiroda, mely marad jelenlegi helyén.

Letenye halmi

– Letenye tankerületi központ is lesz.

– Igen, a tankerületi központ egy közeli épületben kap helyet. Ismert, hogy az iskolák fenntartását átveszi az állam. Önkormányzatunk azonban a működtetést is át kívánja adni. A zeneiskola szintén átkerül a tankerülethez; bízunk benne, továbbra is biztosítják a művészeti oktatásban oly fontos szerepet betöltő intézmény működtetését. Az óvoda és a konyha továbbra is önkormányzati fenntartásában marad.

– Milyen rendezvényeket tartottak az idén?

– A hóvirágfesztivállal vette kezdetét az idei év, amit a hídi vásár és a Mura menti napok követett. Ezeken a rendezvényeken is mindig hangsúlyozzuk: Letenye, a Mura városa. Szeretnénk ennek a szlogennek még nagyobb érvényt szerezni, ha már minden határ átjárható lesz Horvátország uniós csatlakozásával.

– Milyen munkák zajlanak jelenleg?

– A Magyar–Horvát IPA program keretében megkezdődött a szennyvíztisztító korszerűsítése. Egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően a belvízelvezető rendszer rekonstrukciója valósulhat meg a százmilliós nagyságrendű beruházás során. A zártkerti utak régóta várt felújítását is elvégeztük. Teljesen új burkolatot kapott egy két kilométeres szakasz. Három másik hegyi úton pedig karbantartást, kátyúzást végeztek el közmunkásaink. A szüret kezdetére sikerült ezeket a munkákat befejezni, amit örömmel vettek a hegytulajdonosok. Energetikai korszerűsítést hajtanánk végre az iskolában és az óvodában, ami a nyílászárók cseréjét, külső hőszigetelést és megújuló energiát hasznosító hőszivattyús rendszer beépítését foglalja magában. A KEOP kiírásra hamarosan beadjuk a pályázatot. A beruházás kétszázmillió forintba kerül. Az önerőalapra is pályázatot nyújtunk be, így várhatóan csak 15 millió forint saját erőt kell biztosítanunk majd a fejlesztéshez.

Pályáztunk kazánprogramra, ami reményeink szerint lehetővé teszi, hogy az egyedutai óvodánkban faapríték felhasználású fűtési rendszert alakíthassunk ki. A projekt két fő közfoglalkoztatását is támogatja. Korábban vásároltunk egy faaprítékoló berendezést, ami az óvodát is el tudja látni majd.

letenye hegyiut

– Van-e hiányérzete a várossal kapcsolatban?

– Igen, mégpedig a Szapáry-Andrássy kastély felújításának elmaradása. A rekonstrukció megvalósítása az elkövetkező évek nagy feladata lesz.

– Mi tölti el a legnagyobb örömmel?

– Hosszú út vezetett idáig, de sikerült elérnünk, hogy a Müller logisztikai bázisa Letenyére települjön. A cég jelenleg mintegy négyszáz embernek ad munkát. A munkahelyteremtés területén van feladatunk, a régi határátkelőt ezért is szeretnénk átvenni az államtól. Jól működik a mezőgazdaság, de talán érdemes lenne váltani, a szántóföldi növények mellett a zöldség- és gyümölcstermesztésre fókuszálni.

A 24 város együttműködése program keretében Letenye felkerült a világhálóra, elkészült ugyanis a város GPS alapú térképe. A Google Earth program segítségével bárki a világon virtuális sétát tehet a Mura városában. A városba érkezőket az okos telefonok is figyelmeztetik erre a lehetőségre. A résztvevő városok mindegyikéről marketing céllal tanulmány is készült. Ennek egyik eleme, hogy Letenyét milyen turisztikai attrakciókkal lehetne gyermek-élményvárossá fejleszteni. A tanulmány foglalkozik a Béci-patak partjának tereprendezésével. Az elbontott Európa-híd helyett újat építenek majd, de hogy milyent, mint mondja a polgármester, azt nem árulhatja el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK