2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lepkeház, madárles, erdei iskola

2012. június 25. hétfő, 08:58
Címkék:

Lepkevadász gyerekek, madarászok fotó apparáttal, és természetkedvelők egyre gyakrabban fordulnak meg a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban. Ennek vezetője, Dr. Illyés Zoltán lepkeházat és madárlest létesített és erdei iskola keretében oszt meg minél több információt biológus tudásából a diákokkal. Márciusban készült el a madárles, melyből a közeli itatóra, etetőre, fészekre érkezett madarak zavartalanul megfigyelhetők. A nyár elején pedig folyamatosan települt/települ be a lepkeház, mely akár a környék nevezetességei közé is felkerülhet idővel.

lepkehaz4

lepkehaz3

- Nem védett lepkéket igyekszem befogni és megmutatni az ideérkezőknek. Jelenleg sok buxusmolyunk van. Ázsiából származik a faj, Magyarországon invazív, ugyanis még nem ért ide a természetes ellensége és nincsenek a hazájában jellemző, populációt szabályozó betegségei sem. A hernyója a Buxus növényt rágja – mondja a biológus, biológia tanár, természetvédelmi szakember, Illyés Zoltán. – A lepkéknek a hernyója fogyaszt valamilyen növényi részt, a kifejlett állat csak nektárral táplálkozik, rövid, egy hetes élettartama alatt. Ezért nektártermelő virágokat telepítünk folyamatosan a lepkeházba. Az őshonos lepkék nem szaporodnak túl, hiszen a természetes egyensúlyról a környezet gondoskodik. Sok védett faj megfigyelhető a közelben, mert változatos a táj és vele az élővilág is Botfa környékén.

lepkehaz1

Ezért számos dolgot meg tudunk mutatni az ideérkező erdei iskolás diákoknak (ott jártunkkor éppen egy budapesti csapat igyekezett lepkemegfigyelésre). Ma már a tudomány is egyre inkább hajlik az élőben való bemutatásra, megfigyelésre, a korábbi preparációk, laboratóriumi környezet helyett. Emellett azért személyessé is kell tenni az élményt, hogy minél inkább hatással legyen a gyerekek szemléletére, azt minél környezetvédőbbé alakítsa. A lepkeház egyébként "nyitott", vagyis bármely érdeklődőt szívesen látunk. Ahogy örömmel vesszük a növényfelajánlásokat, társadalmi munkát is, mindkettőre volt már példa.

A madárles pedig a madarászok kedvelt megfigyelő helye. Madarakból nincs hiány, a korábbi években húsz faj, több száz egyedét gyűrűztük itt meg – teszi hozzá. S mivel a ház körüli kert gondozása is a munkája részét képezi, azt biológus, és természetvédő hozzáállással teszi. Azaz találnak itt búvóhelyet és táplálékot az állatok az arra elkülönített helyen. S hogy mindezt örömmel veszik az állatok, bizonyíték a mind több egyed megjelenése, illetve a közelmúltban kikelt kiscinkék vidám csicsergése.

lepkehaz2

Illyés Zoltán lelkesedése, ötletei elismerésre méltók. A ház mellé telepített kis dézsakertben a vízi élővilágra tud rámutatni és persze nem hiányoznak a virágos ládákból a gyógynövények sem.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK