2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Látni és Látszani

2012. október 16. kedd, 06:48
Címkék:

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság "Látni és Látszani" elnevezésű kampányt indított azzal a céllal, hogy a forgalomban résztvevő gépkocsivezetők és gyalogosok figyelmét felhívja a megváltozott útviszonyokra és veszélyekre - adta hírül a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

latszani

Baleset-megelőzési kampány Zala megyében is

Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően választják meg a sebességet. A legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy a gépkocsivezetők felkészítsék járműveiket ezekre a körülményekre, és tisztában legyenek azon baleset-megelőzési- és műszaki ismeretekkel, amelyek alkalmazásával elkerülhetik, hogy baleset sérültjévé váljanak.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Autóklub Zalaegerszegi Műszaki Bázisa ezzel kapcsolatban 2012. október 15-én 11. 00 órai kezdettel tartotta sajtótájékoztatóját. A rendőrség részéről Pintér László rendőr alezredes a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, a Magyar Autóklub részéről pedig Rubi János Nyugat-magyarországi régióvezető ismertette a legfontosabb tudnivalókat. A gépkocsivezetők javasolt szemészeti ellenőrzéséről és az éleslátás fontosságáról dr. Benkő Ágnes szemész főorvos nyújtott tájékoztatást.

A szakemberek elmondták, hogy elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Ezeken túlmenően a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a fagy beköszöntével a jégoldó spray, a jégkaparó, az ablakmosó folyadék és a páramentesítő. Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet, a szennyeződés, sár és vízpermet is jelentősen ronthatja a fényerőt. A műszaki biztonság alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota, fontos tudni, hogy a nyári gumi 7 C fok latt már nem teljesíti feladatát.

A résztvevőknek Mátyás István az Autóklub műszaki szakembere gyakorlatban mutatta be a járművek átvizsgálásának menetét és hívta fel a jelenlévők figyelmét a legfontosabb hiba- és veszélyforrásokra.

2012. október 15-től december 15-ig tartó időszak során lehetőség nyílik a kampányba bevont szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárművet és ingyenes szolgáltatás keretében kérhető a fényszóró beállítása is. Az átvizsgálás megtörténtéről - a tervek szerint- egy matrica fog tanúskodni, amelyet a szélvédőre lehet falragasztani.

A "Látni és Látszani" elnevezésű kampányban a járművek biztonsága mellett lehetőség nyílik arra is, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott optikusok a járművezetők látását ingyenesen megvizsgálják. A programhoz csatlakozó szakszervizekről és optikusoktól a www.latnieslatszani.hu honlapon tudnak az érdeklődök tájékozódni.

A program keretében fokozott közúti ellenőrzésekre is lehet számítani 2012. november 15. és december 15. közötti időszakban Zala megye közútjain, amelynek során a közterületi szolgálatot ellátó állomány a járművek biztonságos forgalomban való részvételére vonatkozó szabályokat fogja kiemelten ellenőrizni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK