2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Küzdenek az aprófalvak megmaradásáért

2012. július 09. hétfő, 13:26
Címkék:

A falusi turizmus feltételeinek megteremtésével, telek ingyenes felajánlásával, szociális kertészet beindításával, alapítvány létrehozásával is küzdenek az aprófalvak megmaradásért, a kistelepülések elnéptelenedése ellen a helyi önkormányzatok - derült ki az MTI által készített körképből. Kovách Imre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója elmondta, hogy az aprófalvak gyors ütemű elnéptelenedése Magyarországon is zajlik. A politika törekszik az elvándorlás ütemének lassítására, és sokfelé a helyi közösségek is keresik a megmaradás mintául szolgáló újfajta lehetőségeit.

magyarfold

A harmadik világ országaiban az emberek a nyomor elől menekülve áramlanak nagy tömegekben a városokba, nálunk éppen fordított a folyamat, vagy legalábbis egy időben egyszerre többféle mozgás van jelen van. A városlakók egy része az olcsóbb élet reményében költözik vidékre, a tehetősebb, középosztálybeli emberek pedig a nagyváros zaja elől keresnek menedéket a falvakban - mondta.

A szociológus rámutatott arra, hogy főként a kis lélekszámú települések hanyatlanak az elöregedés és a munkalehetőségek hiánya miatt; ezekben a boltok, iskolák bezárnak, a kulturális élet elsorvad, a fiatalok elköltöznek. Hozzátette, hogy a magyar népesség 23 százaléka él ilyen településeken, ahol a családok zömét elsősorban a szociális ellátórendszer tartja fenn, miközben 37 százalék fejlődő kistérségben él, lényegesen jobb életkilátásokkal.

Kovách Imre kiemelte: a kistelepülések világában a mélyszegénység és a luxus egyaránt jelen van, ami egyfajta "kreatív káoszként" akár pozitív társadalmi változásokat is eredményezhet. A hagyományos falvak lassacskán átalakulnak mezőgazdasági termelőből szolgáltató településsé - mondta.

A Zala megyei Magyarföld néhány éve még az elnéptelenedő települések közé tartozott, de a falu élére 2006-ban (függetlenként) neves polgármester került. Rátóti Zoltán színész mint ingatlantulajdonos csöppent a helyi közéletbe. Ma már nem lehet itt eladó házat találni. A színész időközben elnyerte a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói posztját, emiatt megvált a polgármesteri széktől. Utódja, Tolnai Istvánné (független) úgy fogalmazott: az 58 helybéli lakos és a pihenni oda járó háztulajdonosok értékrendje közötti eltérés időnként okoz súrlódást, de összességében a "friss szelek jót tesznek a falunak", megindult a gyarapodás.

Forrás: www.mti.hu

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK