2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kéznyújtásból kézfogás legyen!

2012. szeptember 14. péntek, 16:48
Címkék:

Több mint ezer magyar és szlovén diák részvétele mellett nyitotta meg az I. Kerka–Mura Ifjúsági Találkozót Kövér László, az Országgyűlés elnöke szeptember 14-én. "Egy másik nép történelmét, nyelvét és kultúráját tisztelni csak az képes, aki ismeri saját népe történelmét, nyelvét és kultúráját és büszke is rá" – hangsúlyozta köszöntőjében a lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tornacsarnokában tartott nyitóünnepségen.

lenti ifjtalal 1I. Kerka–Mura Ifjúsági Találkozó Lentiben

Kövér László emlékeztetett arra, hogy miközben a nemzetek Európájáról beszélnek, sokan "a homogenizációra gondolnak, a nemzeti önazonosság megszűntének szükségességére, az értékek nivellálására, az értékek közötti különbségek és hierarchiák eltűnésére gondolnak. Sokat beszélnek a másság tiszteletéről, elfogadásának szükségességéről, és ezt úgy képzelik el, hogy a másság tiszteletét az azonosság megszüntetése árán lehet elérni."

lenti ifjtalal kover

– A mai találkozó éppen az ellenkezőjéről szól, úgy keressük egymásban az azonosságokat, hogy közben saját magunkat, a saját önazonosságunkat szeretnénk megmutatni másoknak – hangoztatta, megjegyezve azt: – Minden népmese, néptánc, népdal, amit nem mesélnek, nem táncolnak, nem énekelnek többé, az veszteség számunkra, veszteség a teremtő világ számára. Erős nemzetek már pediglen csak azok lehetnek, amelyek képesek saját magukra büszkeséggel tekinteni, amelyek tudják, hogy az Európai Unió – ha valóban értékközösségként gondolunk rá – ereje nem a számosságban, hanem a minőségben van. Éppen ezért egy Szlovénia és Magyarország méretű ország és nép is lehet erős nemzete a közös Európának. Mindehhez az kell, hogy tisztában legyen saját értékeivel, minőségével, és fejlessze azt. Szerencsére egyre többen vannak olyanok, akik az Európai Unióra érdekérvényesítő terepként tekintenek, ahol minden nemzet nemzeti értékeit kívánja érvényesíteni – fejtette ki.

Kövér László úgy fogalmazott, "hisz abban, hogy a saját gyerekeink generációjával meg tudjuk tanítani, el tudjuk fogadtatni, hogy az egymás mellett élésben erő van, és szövetségesként, barátként kell egymásra tekintenünk. Ehhez az kell, hogy minél többet találkozzanak egymással, minél jobban megismerjék egymás történelmi szokásait, hagyományait, kultúráját, gondolkodásmódját, és ezekben különbözőségekben megtalálják azt, ami összeköti őket."

Romana Tomc, a szlovén parlament alelnöke beszédében hangsúlyozta: a két állam találkozási pontján élő magyarországi szlovén kisebbség valamint a Szlovéniában élő magyar nemzetiség fontos kapocs a két ország viszonyában, a két közösség ugyanis gazdagítja a két ország együttműködését és kulturális életét. Mint mondta, biztosítani kell a nemzetiségi jogokat, ezért fejleszteni kell az anyanyelvű oktatást, valamint az információ-átadást.

lenti ifjtalal romana

– A figyelmet a fiatal generációra kell fordítani. Nekik kell ugyanis tenni azért, hogy megtalálják egymást, kifejezzék szolidaritásukat egymás iránt, bár más nemzet tagjai, mégis mindannyian egy közösséghez, az Európai Unióhoz tartoznak – érvelt Romana Tomc.

Horváth László, Lenti polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem azt kell keresni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket. Ez pedig a magyar anyanyelv, melynek védelme és ápolása a legfontosabb. Megemlítette, hogy a mai fiataloknak már nem úgy kell küzdeni a magyar nyelv fennmaradásáért, mint ötven évvel ezelőtt nagyszüleiknek. "A hivatalos kapcsolatoknál azonban több kell, csakis a határokon átnyúló személyes, baráti kapcsolatok járulhatnak hozzá ahhoz, hogy megváltozzon az a szomorú történelmi helyzet, miszerint az állam és a nemzet határai nem esnek egybe. Rajtatok, fiatalokon múlik, hogy a kéznyújtásból kézfogás is legyen" – hangsúlyozta.

Simon Márta, a Kézfogás a magyar–szlovén határon innen és túl elnevezésű program projektmenedzsere elmondta: az a céljuk, hogy a két ország diákjai közös rendezvényeken megismerjék egymás szokásait, jelenkori kultúráját, képet kapjanak a magyar–szlovén történelem korszakairól, a határ menti települések szokásairól, értékeiről. A projektben a szlovéniai Lendva és lenti általános és középiskolás diákjai mellett a közeli Páka, Csesztreg és Lovászi általános iskolásai vesznek részt.

lenti ifjtalal 2

A lenti Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola vezetésével, a lendvai Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség közreműködésével valósítják meg a projektet, mely három kétnyelvű kötet megjelentetésére is lehetőséget ad. Tótiván Endre, a szakközépiskola igazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a háromból a magyar–szlovén határ menti térség 20. századi történelmét bemutató két kiadvány már elkészült, a harmadik 2013 tavaszán jelenik meg. Akkor rendezik meg a második ifjúsági találkozót is, de már Lendván.

Az I. Kerka–Mura Ifjúsági Találkozón sportvetélkedőre, néptáncbemutatóra, könnyűzenei ki mit tudra valamint színjátszó körök találkozójára került sor a magyar és szlovén diákok között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK