2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kevés ilyen diákkonferencia van

2012. október 08. hétfő, 18:44
Címkék:

Tudományos Diákkonferenciára várták az érdeklődőket az Ady-gimnáziumba, melyet az iskola egyik alapítványa, az Izsák Imre nevét viselő szervezett, jelen esetben történelem tárgykörben. A ritkaság számba menő és nívós tanácskozás az 1790-es években az állami iskolákban jellemző önképző körök örököseként igyekszik a tehetséges diákok számára kutatási feladatokban megmutatkozást biztosítani.

Anno hasonló körök ösztönzésére írta Petőfi vagy Jókai első írásaikat. S a mostani előadókat hallgatva sem kétséges, az érett, érdeklődő, tudásvágy fűtötte, határozott kiállású diákok tehetsége. Az idei témakör történelmi volt, más alkalmakkor természettudományos téren lehet megmutatkozni. S a színvonal jelzője, hogy az alapítvány alapító titkára, a rendezvény házigazdája, Dúcz Mihály elmondta, még neki, tanár embernek is tudnak újat mondani a diákok. Szinte végtelen a választható témakör, s ezért meglehetősen színesre sikeredett a program, a változatosság mellett az előadók figyelem lekötő profizmusa okán. Így a hallgatóság kalandozhatott az ókori Róma lakásépítészetétől Afrika legősibb népe, a busmanok mai életmódja között. De képes beszámoló segítségével felvonultak a szamurájok, s részletes elemzésen esett át a nagykanizsai Nagy-Magyarország Emlékmű kalandos históriája is többek között.

ducz

Czigány László (balról), az iskola igazgatója, és Dúcz Mihály tanár, szervező

- 1996-ban jött létre az alapítványunk, mely a diákok tehetséggondozását, önképzését, egymás közötti ismeretterjesztést vállalt fel. Történelemből és természettudományos témákból, 2000 óta folynak a konferenciák középiskolások számára. Eleinte városon belüli tanulók jelentkeztek, aztán egyre terjedt a lehetőség híre, s már megyei szintű az érdeklődés. Kevés ilyen konferencia van a diákok számára, pedig a főiskolán fontos szerepe van az effajta önálló hozzáállású, kutatójellegű feladatmegoldásnak. A tanácskozások helyszíne Zalaegerszeg mellett Nagykanizsán és Keszthelyen szokott lenni, a jelentkező diákok függvényében. Támogató partnereink a TIT Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület, az Ady-iskola, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Zala Megyei Levéltár. Az előadásokról anyagi lehetőségek függvényében kiadványt szoktunk készíteni. (Ez utóbbit nehezíti, hogy a diákok a modern kor eszközével, számítógéppel élve, sok képpel, esetenként hanggal alátámasztott prezentációkkal álltak a hallgatóság elé.)

A rendezvényen figyelemfelhívó jelleggel tájékoztatás hangzott el a Kutató Diákok Mozgalmáról (www.kutdiak.hu)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK