2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kedveskedtek vendégeiknek

2012. szeptember 27. csütörtök, 15:51
Címkék:

A zalaegerszegi Tourinform irodába az elmúlt egy évben közel 13 ezer írásos és személyes megkeresés érkezett az érdeklődő vendégek részéről. Szeptember 27-e a turizmus világnapja, melynek ez évi mottója a vendégszeretet. Így aki aznap felkereste a megyeszékhelyi irodát, ajándékkosárból húzhatott egy csomagot. A világnaphoz kapcsolódóan sajtótájékoztatót is tartott az iroda, melyen az egy éve működő Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület tevékenységéről is beszámoltak.

turizmus vilagnap

A turizmus világnapját ünnepelte a zalaegerszegi Tourinform iroda

Pereszteginé Szabó Júlia, a Zalaegerszegi és Zala Megyei Tourinform és Marketing Iroda vezetője elmondta, a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére csatlakozott a magyarországi Tourinform hálózat, így a zalaegerszegi iroda is a világnaphoz, mellyel az a cél, hogy felhívják az idegenforgalmi szakma és a lakosság figyelmét a turizmus jelentőségére, a vendégbarát szemléletmód erősítésére. Mint fogalmazott, az önkormányzat által fenntartott irodára úgy tekintenek, mint a város fogadószobájára. Ezért is tartják fontosnak (nemcsak a világnapon) a vendégszerető viselkedést, az udvarias tájékoztatást, hiszen a vendégek első benyomásukat akkor szerzik, amikor fogadják őket. A turizmus világnapját idén úgy is ünneplik, hogy ajándékcsomagokkal kedveskednek aznap betérő ügyfeleknek, érdeklődőknek.

Varga Csaba hoteligazgató, a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta, 2011 júliusában 15 alapító taggal alakult meg a szervezet, mely tavaly ősszel kezdte meg működését. Jelenleg 20 tagjuk van, turisztikai szolgáltatók, valamint az idegenforgalomban érdekelt civil szervezetek és intézmények.

turizmus vilagnap1

Az elnök úgy vélekedett, ahogy a gazdaság más ágazata, a turizmus is leszálló ágban van jelenleg. A városi szálláshelyek kihasználtsága alacsony, az általa vezetett szálloda forgalma a tavalyi évhez képest 18 százalékkal csökkent, most 40 százalékos a kihasználtság. Ennek oka, hogy a multicég egyik megrendelője kivonulása miatt kevesebb üzletember érkezik a városba.

Hangsúlyozta, az idegenforgalomban érdekelt szolgáltatók csakis összefogással lehetnek eredményesebbek. Ezért is várják mindazok jelentkezését a Tourinform irodában, akik szívesen tennének a megyeszékhely turizmusának fellendítéséért. Számítanak a helyi termékeket előállítók (méhészek, gyümölcsaszalók, kézművesek) csatlakozására is, hogy színesebb turisztikai csomaggal tudjanak előrukkolni a piacon. A kínálat fejlesztése mellett a szakmai összefogás, a hatékony marketingmunka, a vendégek és a vendégéjszakák számának növelése a céljuk. A tagság bővítésére azért van szükség, hogy a szervezet pályázati forrásokat tudjon megszerezni célkitűzései megvalósítására.

Tájékoztatásul elhangzott, az iroda létesítése évében, 1998-ban mindössze 17, ma pedig a kollégiumokat is beszámítva 50 szálláshely működik a városban, ahol a két idegenforgalmi vonzerőt az AquaCity és a falumúzeum jelenti jelenleg. A vendégek 2012 júliusáig átlagban 2,4 napot tartózkodtak Zalaegerszegen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK